Журналистът Алфред Гросер почина на 99 години

0
Той категорично изключваше членство на Турция в ЕС
Той категорично изключваше членство на Турция в ЕС

Той категорично изключваше членство на Турция в ЕС

Алфред Гросер, германско-френски журналист, социолог и политолог, известен с приноса си за възстановяването на отношенията между двете страни след Втората световна война, почина на 99 години, съобщи ДПА. Синът му Пиер Гросер съобщи в четвъртък, че баща му е починал ден по-рано в Париж, предаде БТА.

С книгите си Гросер помага на френските читатели да разберат Германия и на германските - да опознаят Франция. Той е лауреат на множество награди за работата си, сред които германския Федерален орден за заслуги - Голям кръст и Велик офицер на Ордена на почетния легион на Франция. Почитан е като един от интелектуалните бащи на следвоенния Елисейски договор между Франция и Западна Германия, погребал кървавия конфликт между двете страни.

Гросер е роден на 1 февруари 1925 г. във Франкфурт. През 1933 г. емигрира във Франция със семейството си, което е с еврейски произход и е заплашено от преследване от нацисткия режим, а четири години по-късно получава френско гражданство. Приема християнството.

Гросер следва в известния Парижки институт по политически науки от 1955 г., пише политически коментари за множество вестници.

Пред ДПА той бе казал, че френско-германските отношения не са любовна връзка, но Елисейският договор от 1963 г. е резултат на усилията на тогавашния френски президент Шарл дьо Гол да попречи Западна Германия да попадне изцяло под влиянието на САЩ.

Гросер беше проницателен наблюдател и остър критик, който рядко премълчаваше. Той категорично изключваше членство на Турция в ЕС и казваше, че Турция иска да получи всички облаги, без да поема каквато и да е политическа отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари