Жозеп Борел: Силите на ЕС отблъснаха нападения срещу 11 кораба в Червено море

0
САЩ са начело на собствена военноморска коалиция в района
САЩ са начело на собствена военноморска коалиция в района Снимка: АП / Sven Hoppe

САЩ са начело на собствена военноморска коалиция в района

„Военноморската мисия на ЕС в Червено море отблъсна нападенията срещу 11 граждански кораба, откакто започна да действа в края на февруари“.

Това заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Подкрепяните от Иран хути, които контролират голяма част от разкъсвания от война Йемен, атакуват жизненоважния морски път от ноември насам в кампания. Бунтовниците твърдят, че действията им са знак на солидарност с палестинците по време на войната в Газа.

Нападенията на хутите объркаха корабоплаването в Червено море, принуждавайки някои компании да изберат алтернативни маршрути, включително двуседмично заобикаляне през Южна Африка.

Мисията на ЕС, която в момента се състои от четири фрегати, има изключително отбранителен мандат и няма право да атакува хутите на йеменска територия.

САЩ са начело на собствена военноморска коалиция в района и заедно с Великобритания нанасят удари по хутите в Йемен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари