Германия ще участва в обща военноморска мисия на ЕС в Червено море

0
Целта на мисията ще е да предотврати атаките на йеменските хути срещу търговски кораби
Целта на мисията ще е да предотврати атаките на йеменските хути срещу търговски кораби

Целта на мисията ще е да предотврати атаките на йеменските хути срещу търговски кораби

Германия ще участва в обща военноморска мисия на Европейския съюз в Червено море, която ще действа отделно от ръководената от САЩ операция "Пазител на просперитета". Това потвърди ръководителката на комисията по отбрана в германския парламент Мария Агнес Страк-Цимерман. Целта на евентуална мисията ще е да предотврати атаките на йеменските хути срещу търговски кораби.

"На нападенията срещу свободната търговия трябва да се противодейства", заяви Страк-Цимерман на партийно събрание в неделя, след като по-рано изданието "Ди Велт" съобщи, че германската фрегата "Хесен" ще е част от общата европейска мисия, която трябва да отплава за Червено море на 1 февруари.

Подобно изпращане на германски военни части зад граница трябва да бъде официално одобрено от парламента, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.

Предложението за мисията в Червено море беше официално анонсирано преди американските и британски удари срещу цели на хутите в контролираните от тях части на Йемен. Първите обсъждания относно мащаба на европейската мисия предстоят във вторник.

В петък Испания обяви, че няма да участва в подобни общи действия. Според местни медии причината е, че лявата коалиция "Сумар", която е част от правителството, принципно се противопоставя на американската външна политика.

Двама български моряци са в екипажа на един от корабите, отвлечени от хутите в Червено море - "Галъкси лийдър", плавателен съд, който е израелска собственост. В началото на годината българският министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че подкрепя страната ни да участва поне символично в общи действия, но уточни:

"Няма как ние да се включим в такава операция, без да има решение на Народното събрание, но ние още дискутираме в изпълнителната власт кой е най-добрият начин да подходим".

Атаките на подкрепяните от Иран хути по един от най-важните маршрути за световния корабен трафик започнаха след началото на новия конфликт в Газа през октомври, като основната цел на шиитската групировка е да противодейства на Израел и западните му партньори. Заради нападенията броят на корабите, преминаващи през Суецкия канал, намаля с 20 процента през декември.

След американските и британски удари по цели на хутите в петък американският президент Джо Байдън обяви, че страната му е изпратила конфиденциално съобщение до Иран по темата. Техеран поддържа позицията, че не участва в нападенията в Червено море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари