Животните в Странджанско били избити на сляпо

0
Френската лаборатория “Сирад” е върнала втората серия проби на България, които трябваше да потвърдят дали има или няма чума по овцете и козите
Френската лаборатория “Сирад” е върнала втората серия проби на България, които трябваше да потвърдят дали има или няма чума по овцете и козите Снимка: БГНЕС

Френската лаборатория “Сирад” е върнала втората серия проби на България, които трябваше да потвърдят дали има или няма чума по овцете и козите.

Те са отрицателни, като обхващат областите, за които имаше съмнения за заразата, потвърдили от БАБХ , предаде “Труд”.

Припомняме, че при първите партиди през юли, бяха констатирани 22 положителни проби, 10 съмнителни и 142 отрицателни проби от български животни. На сайта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) през юли бяха качени два документа от френската лаборатория с резултати от 13 кръвни проби и 1 носова натривка от 23 юни и с 466 кръвни проби, от които 174 са изследвани по спешност на 9 юли. От БАБХ коментираха, че част от останалите 281 проби са пристигнали, но не уточниха каква част точно. Не са оповестявали новината, тъй като нямало положителни резултати.

През цялото време, в което очаквахме развитие по темата, много ветеринари се съмняваха има ли чума по дребните преживни животни в районите, където бяха избити хиляди овце и кози, а много стопани останаха без препитание.

“Положителните проби означават зараза, само ако съответстват на клиничната картина, на инкубационния период или на аутопсията на болните животни. И трите фактора ги няма в случаите на избитите животни, тъй като в инкубационния период, който трае от 3 до 7 дни, трябваше да има бурно цъфтяща клинична картина и над 1000 овце и кози трябваше да са умрели от болестта и хиляди да са с ярки симптоми, видими за всеки”, казва ветеринарят Пламен Пасков. А по думите му умрелите животни са само избитите.

Болестта чума по преживните животни преминава чрез липса на апетит, висока температура, поражения и изтичания от очите и носа и кървава диария. А такива ярки симптоми не са забелязани от стопани и фермери в местата, в които имаше масово избиване на стадата.

При първите умрели две животни е имало аутопсия, като тя не е съответствала на характерните признаци на болестта. Тези животни са имали част от признаците на чумата, но само по тях не може да се постави диагноза и да се обяви зараза, защото те съответстват и на симптомите на други болести, в тази част незаразни или предадени чрез паразити”, заяви Пламен Пасков.

Няма чума по овцете и козите”, категоричен бе той и допълни, че ако наистина имаше зараза, според протокола за действие и пакета от мерки, които прилагат Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), трябваше да бъдат избити само болните животни”, каза той. Но в Страджа се избиваше масово. Припомняме, че бившият министър на земеделието Мирослав Найденов коментира , че според него се работи на сляпо, като животните се избиват без да се знае какъв е щамът на болестта.

Кръвните проби от животните могат да се изследват за няколко часа, а се бавят с дни”, коментира ветеринарят Пламен Пасков. “Само от Болярово до София са пътували с дни, показват документите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), а в режим на чума, възникват много въпроси – първо дали някой наистина е искал да направи проверки и дали наистина са спазени правилата за взимане, транспортиране и съхранение на пробите. Изпращането им до Франция също трае още няколко дни”, допълни той, а това е предпоставка за по-различно интерпретиране на резултатите. Самата лаборатория пише в свой документ, че дългото и хаотичното пътуване между лабораториите е деградирало едната проба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари