Жителка на Пиргово: Много е тревожно положението

1
Свлачищните процеси продължават да бъдат активни
Свлачищните процеси продължават да бъдат активни Видео: TVN

В резултат на активирано свлачище на територията в село Пиргово част от къщите са се напукали, съобщиха от Областната управа.

Има и пропаднали дворове, на ул. „Пиргос“ в селото има срутили се стопански постройки. Свлачищните процеси продължават да бъдат активни и представляват реална опасност за имотите и техните обитатели.

По думите на живеещите в района, свлачището тръгнало през август миналата година, но не са били взети мерки. Сега проблемът е толкова сериозен, че дерето вече е погълнало 10-ина метра от двора на Марияна Йорданова. Хората са в постоянен страх да не би свлачището да стигне до къщите им, по които има нанесени щети.

На място областният управител Галин Григоров и заместникът му Валентин Колев са се запознали с обстановката. Областният управител е поел ангажимент да сигнализира спешно Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да се осигурят средства за необходимите геолого-проучвателни дейности за изясняване на причините и други дейности за овладяване на процеса.

Свлачището е регистрирано още през 70-те години на 20-и век, но от миналата година се наблюдава засилена активност. Сегашната обстановка е породена както от обилните валежи, паднали през изминалата седмица, така и от повишеното ниво на подпочвените води.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари