Четвърта година свлачище руши имоти в Пиргово

4
Дворовете пропадат, рушат се селскостопански постройки
Дворовете пропадат, рушат се селскостопански постройки Видео: БНТ

Четвърта година свлачище застрашава къщи в русенското село Пиргово.

Дворовете пропадат, рушат се селскостопански постройки, предава БНТ. Укрепването на свлачището не е по финансовите възможности на община Иваново. Като начало правителството отпусна 307 хиляди лева за проучване на терена.

Свлачището в Пиргово се е активизирало през 2017г., когато цели земни маси са се свлекли и са погълнали част от дворове и градини, а 6 къщи са застрашени от срутване.

Дружествата отказват да застраховат имотите им. Потърпевшите са търсили помощ и от местната власт, и от областния управител. Хидролози и инженери извършили проучвания и установили, че има подпочвени води.

От община Иваново казаха, че свлачището може да се активира и заради отходните води от къщите, които се изливат в дерето.

Кметът Георги Миланов обясни, че средствата, отпуснати от правителството, са за прединвестиционно проучване и проектиране.

В продължение на 6 месеца теренът ще се изследва със сонди, за да се установи как най-правилно да се действа. Но за самото укрепване ще са необходими много повече средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари