Жителите на Германия вече не се страхуват от студена зима без руски газ

2
Москва настойчиво плашеше с истории за това как германците ще мръзнат без "Газпром"
Москва настойчиво плашеше с истории за това как германците ще мръзнат без "Газпром"

Москва настойчиво плашеше с истории за това как германците ще мръзнат без "Газпром"

През миналата година Русия упорито плашеше, че германците ще мръзнат през зимата без доставките на руски газ. Нищо подобно обаче не се случи. Каква ще е ситуацията през тази зима и има ли сериозни рискове, коментира Дойче Веле.

Жителите на Германия вече не се страхуват от студена зима без руски газ. Ако през миналата година все още съществуваха опасения за недостиг на гориво, а Москва настойчиво плашеше с истории за това как германците ще мръзнат без "Газпром", сега едва 14% от населението вярва, че страната ще има сериозни проблеми с енергийните доставки през идната зима.

Без сериозни проблеми с отоплението

82% от германците не очакват сериозни проблеми с отоплението. В същото време 64% предполагат, че ситуацията все още си остава сложна. А 18% са уверени, че проблемите вече са напълно разрешени, така че Германия ще премине съвсем спокойно през зимния отоплителен период. Едва 4% от анкетираните се затрудняват да дадат категоричен отговор.

Четирима от пет анкетирани смятат, че Германия се е подготвила добре за предстоящата зима. Това е заключението на Федералната асоциация на фирмите от енерго- и водоснабдяването (BDEW), която е поръчала представителното проучване.

"Благодарение на това, че през последната година и половина енергийният отрасъл и политиците си взаимодействаха добре в сферата на енергийната сигурност, днес можем да гледаме доста оптимистично на енергоснабдяването през тази зима", заяви генералната директорка на асоциацията Керстин Андрее, коментирайки проучването.

Сценарии за зимата

Тази оценка бе потвърдена и от Клаус Мюлер, директор на Федералната мрежова агенция (BNetzA), който съвсем доскоро бе доста предпазлив в прогнозите си. Но на 2 ноември той заяви, че "изходната ситуация в началото на отоплителния сезон е значително по-добра от миналата година". Той обърна внимание на факта, че германските газохранилища са запълнени до 99,7% от капацитета си, благодарение на стабилните доставки от чужбина и постоянните икономии вътре в страната.

Нарасналият оптимизъм е свързан и с факта, че от общо шест сценария за снабдяването с газ на Германия през зимата на 2023 - 2024 г., представени от Федералната мрежова агенция, само два се оказват тревожни. При моделирането на тези сценарии експертите на Агенцията са използвали метеорологични данни от 2012 г., когато зимата беше особено студена. Също така са изчислили какво би се случило, ако мощността на терминалите за втечнен природен газ в Германия, Нидерландия и Белгия, използвани за снабдяване на германския пазар, бъдат използвани до 50% или 90% в пиковите моменти. Предполага се, че икономиите на газ в Германия при продължително студено време ще възлизат на едва 10% от средните стойности.

Спирането на украинския транзит би създало проблеми

Ако Русия от ноември 2023 г. прекрати доставките на газ за югоизточната част от ЕС по украинския маршрут, Германия ще е принудена да увеличи износа на газ от собствените хранилища за страните в Югоизточна Европа. Заради вътрешното повишено потребление в условията на студено време западните съседи на Германия пък ще трябва да намалят обема на доставките за германския пазар от своите терминали за втечнен природен газ.

В крайна сметка математическите модели са показали, че пълното изпразване на германските хранилища за природен газ до началото на февруари 2024 г. и временният недостиг на газ биха застрашили Германия само при пълно спиране на украинския транзит. Както и ако Германия не пести достатъчно газ, а към тези две условия се добави спад на вноса от съседни държави.

Затова в Германия отново се чуват призиви домакинствата да използват газ за отопление на домовете си съзнателно и икономично – както беше и през миналата зима. "Никой не бива да мръзне. Но в същото време молим хората да продължат да мислят за това как да се намали потреблението", посочи Клаус Мюлер. Според неговите изчисления, пестенето на енергия има потенциал да икономиса годишно по около 440 евро на средното германско домакинство.

Съвпадение на множество фактори

Недостиг на газ в Германия може да се появи тази зима, но най-рано през февруари - при наличието на комбинация от фактори: ако зимата се окаже много студена, германското население и индустрията не намалят потреблението в сравнение с нивата от предишни години, Русия спре доставките по украинския маршрут, а Германия е принудена интензивно да изнася газ от хранилищата си за Югоизточна Европа. Ситуация, в която всички или почти всички изброени фактори съвпадат, е възможна, но не е особено вероятна.

Показателно е, че в нито един от проучените сценарии Федералната мрежова агенция не смята за възможен физическия недостиг на втечнен природен газ на световния пазар. Това означава, че тя приема, че производителите му, дори и при студена зима в Европа, ще имат възможност да посрещнат повишеното търсене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    14
    Копейкин
    Абе другари и другарки, защо така обиждате товарищ Путин. Какво е излъгал. В Украйна няма война, това е игра на пейнтбол, дето Шойгу я нарича "спецоперацийка". Матушка Русь никога и никого не е нападала. През 2014 година няколко руски полка отидоха на почика в Крим и толкова много им хареса, че останаха там вече 9 години. Житеите на Донецк и Луганск без да знаят са спасявани от руските "миротворци". Товарищ Путин никога не лъже. Нито Лавров, който честно обясняваше в Турция, че Украйна се е самонападнала. Още по-малко лъже Песков, някой успя ли да излъже сина му, че трябва да бъде мобилизиран. Не, не успяха. И кака Мара Захарова не лъже, независимо дали е пила или трезва. Като казах за употребата на алкохол се сетих, че и Медведев също не лъже. Честна дума от мен, Косята Копейкин, който също не лъжа. Не излъхаг за партийните субсидии. Просто ме задължиха да взема партийната субсидия. Ние от Възраждане не Ви излогахме и за ваксините, а тези журналисти дето извадиха данните, че сме ваксинирани, с тях ще се разправим в съда. Така, че вервайте ни
  • 0
    13
    Bonkerz
    Конфискуване на газа? Хаха. Не знам колко от всичките хранилища са на Газпром и какви точно са им клаузите и кога се плаща, но щеше да им е мн по-изгодно да го продават скъпо, но за Русия газа е оръжие. Значи ПРИЗНАВАШ че още преди Ноември 2021 Русия е планирала икономическата война срещу Европа и нарочно не е доставяла газ от опасение от санкции заради бъдещата война през 2022 год.? Признаваш че Путин е патологичен лъжец и не може да се вярва на нито 1 негова дума, и ни баламоса че няма да напада Украйна, а го е планирал с години... На борсата когато продавача Газпром не си изпълни договорите и не достави една стока, тя става дефицитна и цената й се вдига... Няма оправия с хуйови глави като твоята. Газпром и Лукойл да ти дерат кожата, да ти бъркат у джоба, Путин да те лъже, а ти да го обичаш...
  • 1
    12
    Bonkerz
    бончо, как да си пълни газпром собствените хранилища на запад, като след блокирането на авоарите му, може и да му конфискуват газа?!? С две думи ти искаш да ми налагаш санкции, а пък аз да викам, ех че ми е гот, дай още?!? Ти добре ли си?!? А на борсата кой вдига цената, продавача или купувачите?!? Сетне ще викаш, а нас защо?!? Ами за това, кой почна със санкциите?!? Е, има си природен закон, за действието и противодействието!И на мен не ми беше гот да плащам високи цени и ограничих потреблението, ама колкото обвинявах газпром, толкова и другата страна! Ама ти смело ги громи, той Милер ще си го премести в другия крачол! А, забравих да те питам, като се откачихме от лошия руски газ и отидохме на добрия американски, що пак на висока цена бе, бончо?!? Да не се чудиш как да ми отговориш, аз ще ти кажа - пазар, бончо, пазар! Ти мисли как ще ни цакат нашите със скъпия газ в Чирен, че го напомпаха на най-дебелите цени!
  • 0
    11
    Bonkerz
    Повтарям: цените в Европа си бяха нормални (под 77 лв), преди Газпром да започне икономическа война срещу Европа през зимата на 2021 год., незапълвайки газохранилищата в Германия и последващо намаляване на доставките до едва 20% от капацитета и пълното спиране на Северен Поток 1. Тогава ти си се кефил как Газпром прецаква тъпите европейци, докато сметката ти е растяла все повече. Осъзнаваш ли колко со тъп? Септември 2021 цена в БГ - 69.40 лв., и Септември 2022 - 354.03 лв. 12.11.2021 г. - "Гaзпpoм" ce зaтpyднявa cъc зaпълвaнeтo нa гaзoxpaнилищaтa в Eвpoпa - възмoжнo ли e дa имa нeдocтиг нa гaз? Bъпpeĸи нapacтвaнeтo нa физичecĸитe дocтaвĸи нa pycĸи гaз зa Eвpoпa, нивoтo нa зaпacитe в гaзoxpaнилищaтa нa "Гaзпpoм" нe caмo нe ce yвeличaвa, нo дopи нaмaлявa, пишe "Koмepcaнт". B тpи oт пeттe гaзoxpaнилищa - Јеmgum, Наіdасh и Веrgеrmееr - в мoмeнтa гaз ce изпoмпвa. Bъв вceĸи cлyчaй, нивoтo нa зaпълвaнe нa coбcтвeнитe бaзи нa ĸoмпaниятa в Eвpoпa ocтaвa тpи пъти пo-ниcĸo oт cpeднoтo зa EC и дo ĸpaя нa тaзи гoдинa e физичecĸи нeвъзмoжнo дa ce нaвaĸca тoвa изocтaвaнe. Haй-гoлeмитe пoдзeмни гaзoви xpaнилищa нa "Гaзпpoм" в Eвpoпa - Rеhdеn и Јеmgum в Гepмaния и Наіdасh в Aвcтpия, oщe нe ca пpeминaли ĸъм peжим нa интeнзивнo нaгнeтявaнe нa гaз. Texнитe peзepви ca нa ĸpитичнo ниcĸo нивo и пo пopъчeниe нa Bлaдимиp Πyтин, "Гaзпpoм" тpябвaшe дa ycĸopи зaпълвaнeтo в eвpoпeйcĸитe гaзoxpaнилищa oт 8 нoeмвpи, нo cпopeд eвpoпeйcĸитe гaзoви oпepaтopи, тoвa нe ce e cлyчилo. Дpyгo xpaнилищe нa "Гaзпpoм", "Бepгepмeep" в Xoлaндия, e зaпълнeнo caмo нa 30,7% и cпopeд oпepaтopитe тo ce зaпълвa. "Газпром" ще поднови доставките по "Северен поток", но не изцяло 19 / 07 / 2022 Спирането бе обявено за периода 11-21 юли, но в Европа имаше опасения, че подаването на газ по тръбата, захранваща Германия и други европейски страни, няма да продължи, особено след като "Газпром" намали обема дни преди посочения период във връзка със спор за турбина от газопровода, която се оказа в ремонт в Канада. И вдните преди ремонта се запълваха едва 40% от капацитета заради въпросната турбина на "Сименс". "Ройтерс" същевременно цитира говорител на германското министерство на икономиката, според когото не е възможно липсата на тази турбина да е причината за ограниченото подаване: тя е част, предвидена за употреба едва от септември. Тревогата заради риска от пълно спиране на газа подтикна редица европейски държави да се готвят за най-тежките сценарии за зимно разпределяне на енергия. На 5 септември Русия се отказа от преструвките и обяви, че спира подаването на природен газ през "Северен поток 1".
  • 0
    10
    Bonkerz
    бончо, ти си го написал „Сърбия 2022 май месец 77 лв МВтч“, аз дописвам България 2022 май месец 186.17лв за МВтч какво ми сравняваш цени от две различни години! И си оправи малко езика, ако не искаш и аз да го подкарам каруцарската „ентелегенте“
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари