Експерти: Драмата ще настъпи, ако Русия реши да спре газа и за Гърция

1
Изгореният газ за милиони евро вероятно е бил предназначен за Германия
Изгореният газ за милиони евро вероятно е бил предназначен за Германия Снимка: Copernicus Sentinel

Коментар на Пламен Димитров и Косьо Стойчев за енергийната криза

Русия се споразумя с Китай за допълнителни доставки на газ, но Москва не може лесно да намери купувачи за излишните количества, с които междувременно разполага. По информация на "Дойче веле" това е и причината да изгаря суровина за десет милиона евро на ден. Твърди се, че изгаряният газ вероятно е бил предназначен за Германия.

"Сегашните цени на хъбовете, които виждаме, най-вече на нидерландския хъб - TTF, с който беше обвързана цената на руския газ, когато го получавахме, стана ясно, че беше по-добре да се приеме оферта за тези 7 танкера, защото цената прескочи 300 евро на мегаватчас. Така че дори и да се плати повече за слотове, пак щеше да е по-изгодно. Така или иначе вече не може да разчитаме на тези танкери, с изключение на един, който е одобрен. Знаем, че през този месец имаше търг, който "Булгаргаз" обяви и бяха осигурени количествата за септември", каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че при евентуални разговори с "Газпром" има два варианта - "Газпром" да възобнови доставките при условията, които са записани в договора, а другият вариант е "Булгаргаз" да каже, че схемата за плащане в рубли е добра и да се съгласим с нея.

"Имаше намеци от енергийния министър България да поиска газът първо да бъде доставен, а след това платен, за да се избегне рискът да изчезнат парите. Досега газът се предплащаше. Схемата обаче не е същата, която използват германските компании. Те първо получават газ, а след това го плащат. Огромният риск си остава, дори по някакъв да се договори плащането с "Газпром", допълни Димитров.

По думите му в момента се провежда "руска специална енергийна операция" срещу европейските държави и независимо кой как плаща - газът бива спиран.

"Това е с цел да се предизвика паника и свръхвисоки цени на борсите, и европейските държави да се съгласят да отменят някои санкции срещу Русия, както и да отворят "Северен поток 2. Драмата ще настъпи, ако Русия реши, че на Балканите се справяме добре и спре газа и за Гърция. В момента на гръцкия пазар се формират излишъци, защото те имат поне 3 източника", поясни той.

Според икономиста доц. Косьо Стойчев конфликтът се разгръща в интересна фаза.

"Против съм възстановяването на такива разговори. Нашата страна беше поставена в много неудобна ситуация - отказано плащане при редовно изпълнение на договора. Това е достатъчен повод ние оттук нататък да търсим алтернативи. Грешка е, че пропускаме танкерите. Да припомня, че енергийната криза е резултат от конфликта в Украйна. Докато там няма нормализация на геополитическата ситуация, няма да има нормализация на енергийните пазари, доставени от Русия. Поради тази причина "Газпром" е ненадежден партньор. Българската държава трябва да калкулира от май досега натрупаните си загуби от повишените цени. Това не е просто липса на енергия, това са пропуснати възможности и пропуснати ползи за българската икономика", категоричен е той.

Доц. Стойчев смята, че България трябва да се приготви за по-тежка зима, отколкото ние очакваме.

"С тези договаряния месец за месец цената може да излезе извън контрол. Голяма част от домакинствата ще преминат на електрическа енергия. Бизнесите, които използват газ, трябва спешно да потърсят друг източник на енергия", допълни икономистът.

Според Пламен Димитров е добре някои заводи да спрат работа, ако употребяват прекалено много газ. Той отбеляза, че европейските хранилища са пълни на 79%, като Германия е преминала 80% запълняемост, а България - 60%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    до 1
    То софиянци веднъж спряха заводи и ТКЗС-та, че да правят демокрация. После ги спряха, защото ги приватизираха. После нарязаха приватизираното и хукнаха с курвите си по екзотични курорти. А България стана страна, която си внася 90% от храната на трапезата. Ако и сега и позволим да спрат България, то е време да ги избием всичките политици, пишман демократи, евроатлантици и цялата тунеядна паплач в София.
  • 7
    1
    ...
    Човека каза че било да се спират заводи у нас. Боклук, а хората които работят в тези заводи , те как ще изхранват семействата си ? Те трябва да излязат на улицата с тръбите и ножовете. Този и той да се подмаже на щатите е готов да спира заводи и съсипва цели семейства.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари