Жена осъди община за 1900 лева

0
Съдът приел, че съгласно Закона за местното самоуправление и Закона за движение по пътищата, общината като стопанин на пътя и тротоарите е задължена да ги поддържа в изправно състояние и да сигнализира за препятствията по тях
Съдът приел, че съгласно Закона за местното самоуправление и Закона за движение по пътищата, общината като стопанин на пътя и тротоарите е задължена да ги поддържа в изправно състояние и да сигнализира за препятствията по тях

Лекарка осъди община Разград заради инцидент с необезопасен дънер от отсечено дърво, останал на тротоара и то пред полицията в града.

Д-р Диана Василева бе завела иск за 2000 лв. срещу местната управа, пише Пик.  Веднъж състав на Районен съд го прие, но втората инстанция Окръжен съд върна делото за повторно разглеждане заради непълноти в исковата молба. И второто дело завърши с уважаване на иска, но в размер – 1900 лева.

Инцидентът, при който е пострадала д-р Василева, е станал по обяд на 8 декември 2014 г. на тротоара пред сградата на ОДМВР-Разград, където се пресичат ул. „Св. Кирил и Методий“ и „Иван Асен“. Жената завивала от полицията в посока общината и заобикаляйки спрели на ъгъла хора, се препънала във високо отрязан необезопасен пън и паднала.

Получила контузия на лявата колянна става с разтягане на задната кръстна връзка на ставата; повърхностна разкъсно-контузна рана и насиняване и оток на меките тъкани в областта на лявата колянна става; хематом в долновъншната част на лявата седалищна област; лек оток на меките тъкани на лявата длан.

Освен това изживяла и голям стрес и шок, се твърди в жалбата. Лекарката била в болнични 14 дни, но оздравителният процес продължил доста по-дълго, а и до днес изпитва болки в контузените области.

Съдът приел, че съгласно Закона за местното самоуправление и Закона за движение по пътищата, общината като стопанин на пътя и тротоарите е задължена да ги поддържа в изправно състояние и да сигнализира за препятствията по тях.

Дървото било отсечено години преди инцидента, но нито мястото е отново озеленено, нито са поставени плочки. „Отсичането на дървото и липсата на последващи действия по озеленяването в продължение на години налага извода за системно неизпълнение на задължението на ответника по стопанисване на този пътен участък“, постановява съдът.

Магистратите обаче все пак признават минимална част вина от жалбоподателката, която е проявила занижена бдителност и по тази причина искът не е уважен на 100% а в размер на 1900 лв.

Междувременно, докато си чакаше съдебното решение, миналия месец тротоарът бе обновен и дънер там вече няма.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Разград.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари