Жена осъди Столична община за 80 000 лева след инцидент с тролейбус

0
Това става ясно от решение на Софийския градски съд
Това става ясно от решение на Софийския градски съд Снимка: Dunavmost

Краката ѝ били премазани, след като се спънала в дупка на тротоара в опит да го догони на спирка

Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 80 000 лева на жена, която преди 6 години е претърпяла зловещ инцидент, при който тролей премазал краката ѝ, след като се спънала в дупка на тротоара в опит да го догони на спирка в центъра на града.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където жената е завела частичен иск срещу общината за 44 900 лева – втората част от претендираните от нея общо 80 000 лева за неимуществени вреди от инцидента. Преди две години съдът е присъдил на пострадалата първата част от исканото обезщетение от 35 100 лева и така общата сума, която Общината е осъдена да плати става 80 000 лева, пише Lex.bg.

Случаят е от 2018 г., когато жената пресякла кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Граф Игнатиев“ и започнала да тича, за да хване пристигащия тролей №5 на спирката. При тичането попаднала в дупка на тротоара, която не успяла да види и паднала на земята. Част от тялото ѝ било на тротоара, но краката ѝ останали на пътното платно и преминаващият покрай нея тролей ги премазал.

В резултат от това получила счупвания и размачквания на лявата подбедрица и на ходилата на двата крака. Последвали 13 операции, съпроводени със силни болки, като лечението ѝ не е приключило и предстоят още, а отделно се нуждае от активна рехабилитация, включително по отношение на остатъчните груби белези.

В исковата си молба тя пише, че освен физическите травми, след инцидента изпитва ужас от тъмно, има чувството, че я връхлита тролей, често сменя настроението си, сънува кошмари и се страхува да се движи сама. Постоянно в съзнанието ѝ проблясвали ярки спомени за случилото се.

Според нея общината носи отговорност за причинените ѝ вреди, защото е длъжна да поддържа пътищата и тротоарите в състояние, което да не създава опасност за живота и здравето на хората.

В решението си съдия Божана Желязкова от градския съд пише, че от събраните доказателства и заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че към момента възстановяването на жената не е приключило и ѝ предстоят още операции.

„Съобразявайки заключението на СМЕ, икономическата конюнктура в страната към датата на инцидента, съдът намира, че претендираният размер на обезщетението отговаря на принципа на справедливост“, се казва в решението.

С него общината е осъдена да плати на пострадалата и над 3700 лева обезщетение за разходите по лечението до момента, както и близо 10 000 лева разноски по делото. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари