Жълт код за силен вятър в понеделник

2
Температурите падат драстично
Температурите падат драстично

Температурите падат драстично

През нощта срещу понеделник от северозапад през страната ще премине студен атмосферен фронт. Вятърът ще се усили и на много места ще е силен, от северозапад - с пориви до 70-80 км. в час, а на места в района на Сливен и по Северното Черноморие - до 100 км. в час.

НИМХ

Валежи от дъжд очакваме над Средногорието, Централна и Източна България, а около сутрешните часове явленията ще обхванат и Югоизточна България. Възможни са и гръмотевични бури, информират от Meteo Balkans.

Минималните температури ще са между 9° и 12°С. Най-високи очакваме да са стойностите в района на Сандански и по Черноморието - до 12-14°С, както и малко по-ниски в планинските райони и Предбалкана - до 5-9°С.

През деня в понеделник до обяд облачността ще е разкъсана, но ще се задържи хладно. След обяд от запад облачността отново ще се увеличи и ще се вплътни. Максималните температури ще се понижат и ще са между 15-20°С.

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 75-90 км/ч.

Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с много силни пориви. Поривите му ще надминават 100 км в час, особено по близо до южните склонове на Стара планина.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате навън! Бъдете подготвени за очаквани материални щети, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.

Времето по Черноморието

През нощта срещу понеделник от северозапад очакваме усилване на вятъра и валежи от дъжд. Очакват се и силни пориви на вятъра, като на места поривите ще надминат 70 км. в час!

През деня до обяд облачността ще е разкъсана, като на изолирани места, предимно по Южното Черноморие ще превали. Ще духа до умерен вятър от северозапад, но с тенденция към края на деня да отслабне.

Очакваните максималните температури ще се понижат и ще са между 15°-17°С.

Температурата на морската вода е 20°-22°С.

Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Времето в София

През нощта срещу понеделник очакваме повече облаци, но вероятността за валежи е малка. След полунощ облачността ще намалее до ясно време. Минималните температури ще се понижат - и ще са между 7-8°С.

През деня в понеделник, времето в столицата ще претърпи промяна. До обяд ще е предимно слънчево, но след обяд облачността отново ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Очакваните максимални ще са между 12-13°С

Времето в планините - Лоши условия за туризъм! Ще бъде ветровито!

Времето по планините ще е предимно облачно и ветровито, като на места поривите на вятъра ще достигнат до 100 км. в час. В часовете около обяд облачността ще се разкъса, а вятърът временно ще стихне, но късно след обяд от запад очакваме ново увеличение и ново усилване. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°С, на 2000 метра - около 3°С.

Времето на Балканите

През нощта срещу понеделник от северозапад през полуострова ще премине студен атмосферен фронт. Вятърът ще се усили и ще е от северозапад, а с него ще нахлува и по-студен въздух. Температурите над полуострова чувствително ще се понижат, и на много места ще паднат и значителни валежи от дъжд. На места в Северозападна Турция и Северна Гърция валежите ще са съпроводени и от гръмотевици, а над Карпатите и Динарските планини - и от сняг. Фронталната зона до края на денонощието бързо ще напусне перделите на полуострова, но времето ще се задържи хладно. През нощта срещу вторник над Гърция ще започнат нови валежи от дъжд. Очакваните температури ще са около климатичната норма за октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари