Жълт код за силен вятър в половин България

0
През уикенда ще бъде необичайно топло за сезона
През уикенда ще бъде необичайно топло за сезона

През уикенда ще бъде необичайно топло за сезона

През следващото денонощие от югозапад ще продължи да се пренася топъл въздух, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Облачността ще е средна и висока, предимно разкъсана. Мъгливо, почти тихо и значително по-студено ще бъде в западната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина. В останалата част от страната ще духа умерен, в Източна България и планинските райони - временно силен и поривист, юг-югозападен вятър.

Минималните температури сутринта ще са от около 0° в низините с тихо време до 14° на места в Югоизточна България, където ще е ветровито, в София - около 4°. Максималните ще са от 5°-7° в крайните северозападни райони с трайна мъгла до около 20° на много места в Югоизточна България и в отделни райони на Предбалкана, в София - около 15°.

По Черноморието ще преобладава слънчево и ветровито време. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, с по-висока скорост по южното крайбрежие. Ще бъде топло за началото на декември с максимални температури между 18° и 21°, по-ниски в района на нос Калиакра. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще е 3 бала.

Над планините ще се задържи ветровито. Ще духа силен и бурен, югозападен вятър. Облачността ще е променлива, средна и висока. Валежи са малко вероятни. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра - около 9°.

През нощта срещу неделя от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат страната. С умерен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите ще са с малък дневен ход – по-ниски в Западна България, докато в югоизточните райони, където преди обяд ще продължи да духа силен югозападен вятър, ще бъде все още топло с температури до 16°-20°.

Вечерта и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът в Предбалкана, Добруджа и Лудогорието ще преминава в сняг; на много места в Източна България в понеделник ще вали мокър сняг. Повишава се вероятността за значителни валежи в югоизточната половина от страната, а в северозападната половина валежите ще спират, облачността ще се разкъсва, временно и ще намалее. Вятърът ще отслабне, в Източна България ще се ориентира от север-североизток. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, максималните – между 0° и 5°, в крайните югозападни райони – до 8°-9°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари