Жълт код за 9 области в страната

0
След дългия период с необичайно топло и сухо време, сега очакваме първите по-сериозни пролетни бури
След дългия период с необичайно топло и сухо време, сега очакваме първите по-сериозни пролетни бури

Ще има превалявания, придружени от гръмотевици

Синоптиците предупреждават за силни валежи. Днес е в 9 области на Северна и Западна България е обявен жълт код за гръмотевични бури.

След дългия период с необичайно топло и сухо време, сега очакваме първите по-сериозни пролетни бури. Превалявания, придружени от гръмотевици, ще има още тази нощ. Те ще бъдат в Северозападна България, както и на места по поречието на река Дунав.

Днес, преди обяд, валежи с гръмотевици ще има главно в северозападните райони. Към обяд или в следобедните часове - кратки, но интензивни валежи ще паднат и на места в Северна, Западна и Централна България. По време на преминаването на буреносните облаци, вятърът рязко ще се усилва, а в някои райони има риск и от градушки.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреждава за очаквани интензивни валежи

Във връзка с това по разпореждане на министъра на околната среда и водите Емил Димитров кметовете на населени места, намиращи се в басейновите дирекции на източнобеломоски, западнобеломорски и дунавски райони трябва да предприемат спешни действия по осигуряване на проводимостта на речните легла и за защита и уведомяване на населението за възможни неблагоприятни последици от вредното въздействие на водите.

В рамките на своите компетентности по Закона за водите, кметовете и областните управители трябва да предприемат необходимите дейности за осигуряване на безпрепятствено провеждане на високи води и недопускане на наводнения на прилежащи имоти в границите и извън границите на урбанизираните територии, както и на елементи от техническата инфраструктура.

На кметовете е разпоредено да информират своевременно оперативните звена към Басейновите дирекции при възникнали проблеми, както и каква е настоящата обстановка в населеното място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари