Земеделци: Меката зима поставя под риск реколтата

0
Има вероятност българските плодове и зеленчуци да са минимален процент на пазара
Има вероятност българските плодове и зеленчуци да са минимален процент на пазара

Има вероятност българските плодове и зеленчуци да са минимален процент на пазара

"Топлата зима може да провали част от реколтата на есенниците", смята земеделският производител от Русе Станимир Станчев. Към този момент състоянието на есенниците е задоволително, уточни той. Ако обаче времето се задържи така топло и към средата на февруари завали сняг, тогава ще има сериозен проблем за реколтата. „Опасността е за пшениците, които са ранни. Ако времето продължи да е топло още две седмици, те ще се развиват. Съществува огромна опасност от измръзване след като падне сняг, защото така или иначе дългосрочните прогнози дават период на застудяване. Това е съществен риск за тези посеви”, обясни Станимир Станчев, цитиран от БРЯГ.

Замерванията на земеделците в региона показват, че влажността на почвата е на около 30 см, което е сравнително добре. Но силният вятър през последните дни изсушава повъхностния слой на почвата и тя губи влага. Все още е рано да се правят прогнози за стопанската година, но според Станчев България е от страните, които претърпяха огромни поражения както от войната, така и от внос на продукция от страните на Изток. Земеделецът обаче не прогнозира цените на хляба и брашното да скочат, ако част от реколтата измръзне и общите добиви намалеят. „Не мисля, че ще има повишение на брашното, няма такива белези, на световните пазари поевтиняват зърната”, обясни той.

Тепърва ще се оценява какъв процент от есенниците ще пострадат. „Заради топлото време още от късна есен бяхме подложени на заразяване на отделни полета. Рано е да се каже какъв ще бъде процента на провалените площи, но ще има редукция. В разградския регион например колегите се оплакват, че имат страхотно нападение на техните масиви от полски мишки. В Русе и в посока Силистра засега няма такива вредители. Но дали наистина ги има ще стане ясно в момента, в който се започне обход на полетата, за да се предприемат планираните за ранна пролет действия. Колегите ми ще прецизират торене, пръскане и т.н, за да намалят загубите. Тази година ще бъде важно да се постигне ниска себестойност, а не да се търсят високи добиви”, показва анализът на Станимир Станчев.

Заради липсата на сняг източниците на вода за земеделието намаляват, което свива добивите и увеличава разходите за фермерите, предупреждават производители. Овощарите в региона също имат опасения, че плодните дръвчета ще цъфнат заради топлото време. „До няколко дни трайните насаждения излизат от принудителен покой и всяко топло време би им повлияло да цъфнат доста по-рано и една слана след това ще унищожи реколтата”, обясни Димитър Рачев, зам.- председател на Съюза на Дунавските овощари. Риск от суша също застрашава насажденията. „Към момента имаме почти 100% влагозапасяване в горния слой, но в долния слой нещата са критични, там почти влага няма”, добави още Рачев.

Овощарите помнят предходни години, когато рано цъфналите дървета са били почти на 100% унищожени от замръзването след това. „При това положение може да има нулева година почти при всички култури - ябълка, кайсия, праскова, череша, всичко”, добавя Рачев. В същото време земеделците плащат все по високи разходи за продукцията си. "Има вероятност българските плодове и зеленчуци да са минимален процент на пазара. Ние от години се борим с нерегламентирания внос, по всяка вероятност той ще запълни дупките на пазара, но оттам нататък цените ще бъдат доста по-високи за хората“, прогнозира Димитър Рачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    краниста
    Искаме си пшеницата и хляба от СОЦа ? Мафиотски уроди. Стига сте се маскирали под фермери с превит гръб. Не сте ! Хлябът стара загора и добруджа с онзи вкус и плътност и онази коричка искаме. Пикая на сегашното ви гмо лайно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари