Зелен сертификат за депутати. Спазиха ли новата мярка?

0
В мобилната лаборатория сутринта бяха направени около 30 теста предимно на работещи в администрацията на парламента и журналисти
В мобилната лаборатория сутринта бяха направени около 30 теста предимно на работещи в администрацията на парламента и журналисти

В първия пленарен ден от режима за влизане в сградата на Народното събрание със зелен сертификат депутатите от „Възраждане“ не спазиха новата мярка

Те избраха да дойдат заедно, избраха и да не показват сертификати, нито пък да си правят тестове, предаде bTV 

„Важно е да кажем, че нашите депутати, които имат сертификати никога не са ги използвали. Тези правила са незаконни и нарушават конституцията. Никой няма право да ограничава правото на труд. Ние не отиваме в момента в магазин, ние отиваме да работим“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

Лидерът на партията Костадин Костадинов определи решението за допуск в НС като дискриминационно. „В тази сграда през 1941 година е гласуван закона за защита на нацията и е било забранено да влизат евреи. Направете си сами паралелите дали когато се приемат такива лоши решения, които са незаконни, дали трябва да се спазват“, каза Костадин Костадинов.

Никой не спря депутатите от „Възраждане“. Достъпът до парламента се контролира от НСО, но службата не е получила изрично задача да проверява сертификати.

Повечето от народни представители дойдоха на работа със сертификат в джоба. От „Има такъв народ“ коментираха, че отговорността е лична. „Аз имам сертификат, винаги съм го казвал, сканирах го и влязох. Аз отговарям за себе си“, каза Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов.

Със зелен сертификат в Народното събрание днес влезе и министър председателя Кирил Петков.

В мобилната лаборатория сутринта бяха направени около 30 теста предимно на работещи в администрацията на парламента и журналисти.

Според професора по конституционно право Пламен Киров, за да може достъпа до определени сгради да се обвързва със зелен сертификат, това трябва да се заложи в закон. „В решението на НС не са посочили по какъв начин се изпълнява това решение, т.е. да не се допуска народен представител без сертификат в НС. Кой да го изпълни? НСО? НСО няма такива правомощия“, обяснява Киров.

Хората, които днес посещават и работят в търговските центрове показваха зелен сертификат, показа проверка на телевизията и се чудеха защо и те не могат като депутатите да влязат без проверка.

Според Пламен Киров депутатите от „Възраждане“ могат да влязат без сертификат в Парламента, но не и в мол, защото техните конституционни функции като народни избраници не са свързани с влизането в мол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари