Вижда ли се краят на зеления сертификат?

1
Възможно ли е депутати от опозиционни партии да се обединят срещу сертификатите?
Възможно ли е депутати от опозиционни партии да се обединят срещу сертификатите? Снимка: Велислав Николов, 24 часа

Неочаквана и много шарена коалиция се заформя в парламента между ГЕРБ, “Има такъв народ” и “Възраждане”

След хората на Костадин Костадинов, който събра 5 хил. на протест пред парламента, и от останалите две формации вече се обявяват все по-открито за отпадането на сертификата като изискване за влизане в обществени сгради. Включително в Народното събрание, пише 24 ЧАСА

Парламентът е приравнен с мол, театър, дори цирк. Тези сравнения използва бивша парламентарна шефка, а сега зам.-председателката и юридическо острие на ИТН Ива Митева. От миналия понеделник депутатите ходят на работа само след представяне на документ за ваксинация или преболедуване или пък отрицателен тест. От “Възраждане” демонстративно отказват да спазят решението, а юристи признават, че няма никакво правно основание народните представители да бъдат спирани или глобявани.

“Аз не съм за или против зеления сертификат. Смятам, че всеки човек трябва да има право на избор и трябва да го направи свободно. Става въпрос за подход. Решението в сградата на парламента да се влиза със зелен сертификат не беше обмислено добре.

След като има вечерен час 22 ч за заведенията - ще има ли и за нас?”, попита Митева

“Българска измишльотина” пък нарече въведения при служебния министър Стойчо Кацаров документ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И също настоя тази събота за отпадането му. А всъщност партията му бе първата, която поиска сертификатът да бъде въведен като вход за парламента и се бори в пленарната зала за това, когато другите свенливо мълчаха. Борисов обясни, че документът трябва да продължи да се ползва за пътуване извън страната, защото си има европейски сертификат. Но обяви, че с удоволствие от ГЕРБ биха подкрепили конституционната жалба на “Възраждане, ако тя не се отнася само за допуск в сградата на НС.

“След като пародията зелен сертификат не важи за парламента, не важи за Министерския съвет и г-жо Сербезова, не важи и за Министерството на здравеопазването, а вие издевателствате над ресторантьори, дискотеки и фитнеси, побърквате ги, фалирате ги, тормозите ги, глобявате ги, искате да са ви послушни, тормозите населението, което иска да се весели, то незабавно отменете с едно ваше решение заповедта за зелен сертификат”, обърна се той към здравната министърка по време на партийна среща в Стара Загора. Според Борисов пандемията отдавна е безконтролна у нас и сертификатът не я контролира по никакъв начин.

6 държави вече го отменили, а поне 10-ина били готови

да направят същото до две седмици. Това пък обясни имунологът и депутат от ИТН проф. Андрей Чорбанов. (Виж по-долу.) Бил безсмислен, защото силно заразният омикрон вече не може да бъде спрян така по този начин - носителят на сертификата може да разпространява вируса, което прави документа излишен.

Великобритания сред първите, които го премахнаха, последва я Ирландия, а в Дания от утре

Великобритания е една от първите страни в света, която сложи край на мерките срещу COVID. Там отпадна задължителното носене на маски на обществени места и изискването за ваксинационен сертификат. Министърът на здравеопазването Саджид Джавид се мотивира с успешната ваксинация, но според мнозина това е политически ход на премиера Борис Джонсън след скандала с правителствените партита по време на локдауна.

От миналата седмица в Ирландия също паднаха почти всички ограничения заради преминаването на пика на омикрон и големия процент ваксинирани. Заведенията се връщат към нормална работа - без зелени сертификати. Пада изискването за дистанция. Носенето на маски обаче ще остане в сила до февруари.

От 1 февруари и Дания се готви да махне мерките въпреки високия процент новозаразени. Така в страната, в която бе открит нов подтип на варианта омикрон, няма да има вече вътрешни ограничения, включително използването на пропуск за имунизация, маски и ранно затваряне на барове и ресторанти.

Здравите власти в Каталуня също обявиха, че ще отменят зеления сертификат за заведенията и други обществени места, защото според експертите им е неефективен да спре ръста на омикрон. Каталуня следва стъпките на други два испански района - Кантабрия и Астурия, където също бе премахнат здравният пропуск.

А израелският министър на правосъдието Гидиън Саар каза, че ще се противопостави на по-нататъшно разширяване на правилата, изискващи от израелците да покажат доказателство за имунизация, за да посетят определени места и събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    1
    darkaveng
    Не само премахването му, а и съд за тези "умници", допуснали и въвели тази "зелена идиотия"!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари