Здравните власти: Време е да се организира ваксинирането и на децата

0
Ваксинирането при малките ще е помогне и за по-безопасен старт на следващата учебна година, обясни главния държавен здравен инспектор
Ваксинирането при малките ще е помогне и за по-безопасен старт на следващата учебна година, обясни главния държавен здравен инспектор Видео: bTV

До наличието на ваксина срещу КОВИД-19 за малките обаче - тревогите на родителите остават

Благоприятната тенденция за повече излекувани от новозаразени с КОВИД-19 се запазва. Това показват данните в Единния информационен портал. Новозаразените са 1078, а 3005 човека са преборили заразата, уточнява bTV

Продължава и ваксинирането с над 25 000 поставени дози за денонощието. Според здравните власти - вече е време да се организира и имунизирането на децата над 12 години.

Вече ваксинирала себе си срещу КОВИД-19, Мариана Грънчарова казва, че още в момента, в който е възможно, ще защити от заразата и децата си - както 7-годишния си син, така и 7-меченото си бебе

„Нямам никакви притеснения. Ваксините са минали всички изпитвания. И възрастни хора достатъчно се ваксинираха“, заяви Мариана.

Мариана вярва, че само по този начин ще върне стария си начин на живот. Това обяснява и на сина си.

„Обсъдихме го. Говорихме, че за деца още не е възможно, и че като стане, аз бих искала той да се ваксинира, за да си продължим начина на живот. Той е съгласен, макар че малко го е страх, но мечтае да ходим без маски. Да ходим на състезания“, допълни Мариана.

До наличието на ваксина - тревогите дали децата ѝ ще се заразят остават.

По данни на здравното министерство, във възрастовата група под 19 години над 14 300 са преминали през заразата. В болница са се лекували 550 от тях. 9 от случаите са завършили фатално.

Ваксинирането при малките ще е помогне и за по-безопасен старт на следващата учебна година, обясни главния държавен здравен инспектор.

"В момента вървят масово клинични проучвания за възрастта от 6 до 12 години. Вярвам, че до -2-3 месеца децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани и у нас“, каза доц. Ангел Кунчев.

До 2 седмици се очаква становище на Европейската агенция по лекарствата за употребата на препарата на „Пфайзер“ при деца над 12 години.

В момента имунизирането им е разрешено в Канада, а от вчера и в Съединените щати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук