Завръщането на "зелените коридори": Опашки, студ и изчерпани ваксини

0
Личните лекари вече са снабдени с по 30 дози, съобщиха здравните власти
Личните лекари вече са снабдени с по 30 дози, съобщиха здравните власти Снимка: БГНЕС

Личните лекари вече са снабдени с по 30 дози, съобщиха здравните власти

Километрични опашки на ниски температури, на които чакаха множество възрастни хора, изчерпани ваксини, недоволство.

Така бе белязано завръщането на „зелените коридори“ в центровете за имунизиране срещу COVID-19, които отвориха под условието, че няма достатъчно желаещи за имунизация от приоритетните групи, пише КЛУБ Z.

Опашките започнаха да се извиват пред пунктовете в София още от 6:30 ч., много преди отварянето им. Някои от чакащите идваха за втори път, тъй като при предния дозите свършили междувременно. Много бяха и недоволните от това, че трябва да стоят и пазят ред при ниски температури. Най-недоволни обаче бяха възрастните хора и тези с хронични заболявания, принудени да се редят за ваксина без да имат гаранция, че ще получат такава, заради невъзможността да бъдат имунизирани при личния лекар, редом до "здрави, прави млади хора".

От сутринта работеше пунктът пред Александровска болница. След 13:00 часа "зелен коридор" отвори и този пред "Пирогов". "Зеленият коридор" във ВМА временно е затворен поради изчерпване на наличните ваксини. Денонощният пункт пред болница "Света Анна" също затвори още снощи до получаване на нови дози от препаратите. Кабинетът за ваксиниране в столичната болница "Св. Иван Рилски" възобновява работа утре, съобщиха от лечебното заведение, съобщава БНР. Ще се поставят ваксини от производителя "АстраЗенека". Кабинетът ще работи без прекъсване, от 8.00 ч. до изчерпване на наличните количества. С приоритет ще се ваксинират хората от трета и четвърта фаза от националния ваксинационен план. Ваксини обаче ще се поставят и на желаещи, които са извън приоритетните групи.

Според уверенията на здравните власти личните лекари трябва да са получили по 30 дози. Те трябва да стигнат за 30 души.

Вчера България получи 52 800 хил. дози от ваксината „Астра Зенека“, чийто доставки бяха замразени миналата седмица.

Ваксините са разпределени в 28-те Регионални здравни инспекции в страната, за да може приложението им да започне веднага.

Очаква се 50% от количеството ще отиде при личните лекари.

9300 са отделените дози от препарата за София. 6000 от тях ще се предоставят на джипитата, а останалите 3300 - към болниците за продължаване на ваксинирането по плана, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Днес са пристигнали 21 060 дози, съобщиха от здравното министерство в хода на деня. Те са разпределени към РЗИ в София, Кюстендил, Благоевград, Враца, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Ямбол, Бургас, Плевен, Русе, Силистра, Габрово, Велико Търново, Шумен и Варна.

Денят в Русе измина без "зелени коридори".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари