Завършиха редовните археологически проучвания на късноримския кастел Сексагинта Приста

1
В проучванията участваха четирима археолога от Регионален исторически музей - Русе и шестима работника
В проучванията участваха четирима археолога от Регионален исторически музей - Русе и шестима работника

Редовни археологически проучвания на късноримския кастел Сексагинта Приста, Русе, ул. Одрин № 4

Завършиха редовните археологически проучвания на територията на късноримския кастел Сексагинта Приста в Русе. Разкопките са финансирани от Министерство на културата на република България. В тях участваха четирима археолога от Регионален исторически музей - Русе и шестима работника.

Най-ранните структури от кампания 2021 г. са девет ями от късноелинистическата епохи, огнище и пещ. Осем от тези ями са частично разрушени от по-късни вкопавания. По открития в тях материал - главно керамика и животински кости, те се датират в периода II век пр. Хр. – I век. Намирането при разкопките на над 50 амфорни печата от антични производствени центрове като Синопе, Родос, Хераклея, Книд и Кос са доказателство, че съществуващото тук тракийско селище е важен търговски, а вероятно и политически и религиозен център. Както вече казахме, неговото име вероятно е Плестридава.

От римско време са останки от сграда, разрушена почти изцяло от вкопаване от VI век и от яма 5 (от XIX век). Сградата се датира в периода ІІ - III век, когато на хълма съществува неукрепено цивилно селище в близост до римската крепост.

Две ями са от късноримско време (IV - V век). Много важна се оказва откритата част от стъпка за колона, оставаща под южния профил на разкопаната площ, тъй като тя е част от колонадата на улицата, водеща от ЮИ крепостна порта към Принципията на Сексагинта Приста. От портата към най-важната сграда в крепостта е имало тържествен маршрут, белязан от архитектурни елементи.

Следващото ниво представлява част от жилищна структура от горял кирпич в южната част. Тук са открити две монети от VI век. От този период са и зачистените през 2019 г. зидове от две сгради, развиващи се на запад от проучената площ. От модерно време (ХІХ век) са три от проучваните ями. При разкопките през 2021 г. са открити и заведени 60 инвентарни единици, от които 25 са монети от I до ХХ век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари