Защо жените са изложени на по-висок риск от Алцхаймер?

1
Нова теория дава отговор на този въпрос
Нова теория дава отговор на този въпрос

Нова теория дава отговор на този въпрос

Фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) може да е ключът към разбирането на повишения риск от болестта на Алцхаймер при жените.

Отдавна е известно, че жените са изложени на по-висок риск от развиването на болестта на Алцхаймер в сравнение с мъжете. Ново изследване, публикувано в научното издание Nature, предлага нова възможност за разбиране на тази медицинска мистерия.

Екипът от изследователи от Медицинския университет Емори и Китайската академия на науките откри, че ФСХ, важен хормон при жените, който се увеличава по време на менопауза, влияе директно на невроните на мозъка и ускорява образуването на амилоидни плаки и протеина тау.

Учените проведоха множество експерименти върху мишки, за да тестват своите теории. В един от случаите те инжектираха ФСХ в мъжка мишка и откриха, че хормонът стимулира развиването на ясни признаци, асоциирани с болестта на Алцхаймер. При друг забелязаха как женските мишки с отстранени яйчници откликват на лечение с анти-ФСХ антитела, както и на заличаването на техните ФСХ рецептори. Това облекчава патологията на заболяването и подобрява когнитивната дисфункция.

Това изследване предоставя убедителни доказателства, че ФСХ може да играе ключова роля в развитието на болестта на Алцхаймер при жените. Изследователите смятат, че тези открития могат да доведат до нови възможности за лечение и превенция на това заболяване.

Това изследване е важен напредък в разбирането на връзката между ФСХ и болестта на Алцхаймер. Изследователите сега се надяват да разберат как определени гени играят роля във взаимоотношението между тези два фактора. Това може да помогне за разпознаването на хора, които са изложени на най-висок риск от заболяването, и да доведе до нови възможности за лечение и превенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари