Защо цената за ползване на басейните в комплекс НОРД да поскъпне значително?

1
Мързел, неграмотност и/или некомпетентност на общинските служители стои в основата на проблема
Мързел, неграмотност и/или некомпетентност на общинските служители стои в основата на проблема

Повече от 60 години басейнът в Парка на младежта в Русе е едно жизнено удобство за русенци. Изграден през годините, в които е строен Моста на дружбата между България и Румъния (може би и финансиран с част от средствата по този проект), макар и като комунистическа социална идея, той бе единственото място за воден отдих на русенци през всичките тези години, та чак до наши дни. Поддържано като такова от фирмите, които след 1989 г. го наеха и стопанисваха (независимо от всички общински напъни да го ликвидират чрез наем, бюрократични изобретения, политически пристрастия и т.н.)...

В наши дни басейнът в Парка на младежта е известен вече като плувен комплекс НОРД, който предлага на русенци освен удобството на разхладата в горещите летни дни и едно естествено място за развитие на спорта водна топка. Спорт с традиции в нашия град /през 1970 г. отборът на „Дунав“-Русе бе четвърти в България!/, сега отборът на Русе е най-добрият ветерански клуб по водна топка в страната, младите ватерполисти на Русе възмъжават, а техните батковци организират в града ни кръг от републиканското първенство. Ветеранският плувен отбор на „Ирис“ от години е в челните места, като в последните 5 години е най-добрият отбор на България, с много участия в страната и с покани от цял свят. Ще добавим, че през горещите летни дни комплекс НОРД е притегателно място за отмора не само за русенци, но и за много туристи от Румъния, които са чести посетители.

На това място обаче приказката свършва, защото от този сезон се очаква цената за ползване на басейните в комплекс НОРД да поскъпне значително. Социалният момент ще бъде подменен с право за ползване от малцината, които биха могли да си го позволят. Не е ли грижа на Общината това социално благо да бъде приемливо в ценово отношение за русенци? Нима гражданите на Русе нямат право на разхлада в летните месеци, когато температурите често достигат екстремно високи нива?

Къде е проблемът?

Уви, истината е доста прозаична! Комплекс НОРД 60 години е захранван с вода от целево изграден каптаж, при изключително приемлива цена на водата. Но съвсем наскоро се установява, че въпросният каптаж е незаконен и не е регистриран в Басейнова дирекция. Вместо да се предприемат навреме нужните действия за узаконяването му общинските служители предпочитат да го затрупат на принципа – няма каптаж, няма проблем! Да, но проблем има, защото сега басейнът трябва да се пълни и захранва с питейна вода, което първо е неморално разточителство на питейна вода и, второ – би повишило многократно цената за ползване. Кому е нужно това? Нима Община Русе не желае да осигури едно прилично като цена удобство за русенците, ползващи през летния сезон басейните в комплекс НОРД? Или налице са липса на професионален капацитет и професионализъм, за урегулиране и узаконяване на изградения преди 60 години каптаж? А може би се търси повод за повишаване цената към наемателя, който за последните 10 години е подобрил условията по ползване на съоръженията – нови облицовки на коритата на басейните, отлично поддържане качеството на водата, приемливи цени за всички спортисти, добри условия за деца и възрастни и много други, които подобни съоръжения не могат да си позволят.

И отново възниква въпросът - защо Общината не е узаконила нещо, което съществува повече от 60 години? Странно, нали!!! Бюрократичен или технически е Проблемът! Некомпетентност и неграмотност /или пък чист мързел/ на общински служители или желание за повишаване на цената на това, нека го наречем, 60-годишно удобство! Вече не е ясно! Защо при изградена система за водоснабдяване с природна вода басейнът трябва да се пълни с питейна вода, която е 20 пъти по-скъпа, пък и като ресурс е ограничена. А проблемът не се отнася само и до комплекс НОРД! С питейна вода от години се „поддържат“ и намиращите се в съседство тенис кортове, което обяснява тяхното не съвсем добро състояние. Защото използването на питейна вода налага икономии при поливането, за нормалното състояние на един корт са необходими минимум два кубика вода дневно. Пък кортовете в общинската тенис база са 9 /девет/…

Крайно време е общинските служители, имащи отношение към повдигнатите проблеми, да предприемат необходимите действия за тяхното решаване. В полза на гражданите на Русе!

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ,
организатор на състезания по водна топка

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари