Защо рогата са символ на изневярата?

1
В Италия празнуват изневярата
В Италия празнуват изневярата

Рогоносецът на годината се избира след вот в Академията на рогоносците. Всяка година в областта Пулия избират рогоносец на годината

Да си рогоносец и да празнуваш – това го има само в Италия. Всяка година през февруари в Путиняно, област Пулия, се избира рогоносец на годината. За да бъдеш избран за такъв, трябва съгражданите ти да гласуват. Заедно с победителя обаче празнуват и всички останали рогоносци, участвали в надпреварата, пише България Днес.

Как става всичко това?

Организатор на необичайния конкурс е Академията на рогоносците със седалище в Путиняно. Тя избира рогоносеца на годината след вот сред членовете си. Вечерта преди обявяването му се предупреждава съпругата му – главна виновничка за титлата на мъжа си. Така на следващия ден членовете на академията отиват в дома на победителя, за да го вземат.

Още рано сутринта кортеж с рогоносци минава през центъра на града. По време на манифестацията всеки от тях хапва току-що опечени рогчета

(както се наричат в Италия кроасановите кифли, наподобяващи с формата си рогове). За пиене пък се използва само мляко от “телец” - и тук изборът на напитката е заради рогата.

Делегацията достига до дома на победителя за т. нар. събуждане на рогоносеца. Закуската от рогче и мляко му се носи директно вкъщи и му се съобщава официално, че е рогоносец на годината.

Вечерта обаче го очаква друг ритуал – след показно преминаване по главната улица на града с кортежа от рогоносци се стига до централния площад. Там следва рязане на рогата – ритуал, целящ пречистване и заличаване на следите от изневерите. След това се извършва танцът на помирението между победителя и съпругата му.

Защо рогата са символ на изневярата в семейството?

Не е съвсем ясен мотивът за превръщането им в символ. Според някои “рогоносец” идва от козел, тъй като женската, т.е. козата, е известна с факта, че сменя непрекъснато партньорите си.

В Античността обаче рогата са били символ на сексуалната мощ, смелостта и храбростта. Много богове са били изобразявани с рога на главата си. Имитирайки ги, много крале са поставяли рога на диадемите си. И воините са използвали рога като украса. Дори статуята на Мойсей на Микеланджело е изобразена с рога.

С течение на вековете обаче значението на този символ мутира. Изследователите също са затруднени в тълкуването на тази промяна. Според някои от тях тя се налага в Константинопол по времето на император Андроник I Комнин (1120-1185).

Зъл и подъл, той обичал да обладава често и с насилие всички жени, които си пожелаел, без заначение дали са омъжени, или не. За да ознаменува победите си в интимната сфера, той обичал да окачва пред домовете на омъжените жени, които покорявал, еленови глави с рога. Мъжете на жените пък пращал в затвора или пребивал. Дали обаче това е мотивът за превръщането на рогата в символ на изневярата, не е 100% сигурно.

В Сицилия е най-голямата обида

Да кажеш “корнуто” (рогоносец) на един сицилианец, значи да рискуваш линчуване пред всички.

Със сигурност няма по-голяма обида за мъж в Сицилия. На един местен мъж може да кажеш каквото си искаш в опитите си да го нараниш.

Произнесеш ли думата “корнуто”, придружавайки това с прословутия жест към рогоносеца – показване на ръка със свити пръсти и с изправени само показалец и малък пръст, рискуваш да ти се стовари истински ураган.

Нареченият рогоносец се трансформира тотално пред очите ви – ноздрите му се издуват, устата му се разкривява, а лицето му посивява. От устата му започват да излизат клетви, които могат да застиганат първо, второ и трето поколение ваши близки.

В Италия кръшкат повече мъжете

Не е новост, че италианските мъже са шампиони по изневери – така твърди и Асоциацията на адвокатите, специализирани в бракоразводни дела.

Според нейно проучване 55 на сто от изневерите в семейството се дължат на мъжете. Става ясен и друг факт – средната възраст на най-често изневеряващите съпрузи е 44 г. - както за мъжете, така и за жените. Наближавайки 50 г., мъжете пък достигат своя пик на изневери. Това се обяснява със синдрома на Питър Пан и с промените в сексуалния живот благодарение на виаграта.

Мъжът неверник предпочита да изневерява най-вече с познати и приятелки от семейния кръг, близък и на съпругата му.

Жената неверничка пък се прицелва предимно в колегите си или посетителите на фитнес клуба или курса по танци, който посещава.

Най-много кръшкат жителите на Милано, после тези на Рим. Специалистите обясняват това с повечето възможности, които предлагат големите и оживени градове, отколкото провинцията.

В 70 на сто от случаите обаче става въпрос за еднократни изневери или за срещи без продължение. Най-предпочитани за изневерите часове са тези на обедните почивки – това е един от малкото периоди през деня, в който неверникът е извън контрола на половинката си.

Само 10% от неверниците се покайват и дори си признават. Половината от изневерите се разкриват благодарение на кръстосаните проверки на половинките по телефони и интернет.

Половината от рогоносците и рогоноските обаче предпочитат да преглътнат изневерите на партньорите си и да не стигат до развод, който може да ги разори

По всичко личи, че кризата вече е по-силна от гордостта в много случаи.

Освен това обаче невинаги изневярата е незаконен акт в правната сфера. В правосъдието може да се присъди вината за развода на изневерилия, само ако изневярата е причина за раздялата, а не следствие от кризата в семейството.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари