Защо плодовете с костилка са полезни за здравето?

0
Основните ползи от консумацията им
Основните ползи от консумацията им

Една от основните ползи от костилковите плодове е тази, че подобряват имунитета

Знаете ли, че доста от плодовете се класифицират ботанически като костилкови? Те са прекрасен източник на важни хранителни елементи. Част от най-полезните костилкови плодове са: манго, кайсии, сливи, праскови, нектарини, фурми, кокосови орехи, череши.

Плодовете, които са с костилки, са питателни и вкусни. Съществуват добри причини, които да ни накарат да ги прибавим към своето меню, споделя Actualno.

1. Съдържат много антиоксиданти

Костилковите плодове съдържат изненадващо много антиоксиданти. Те представляват важни съединения, способни да помогнат в борбата със свободните радикали. Проведени са проучвания, които показват, че свободните радикали са в състояние да играят движеща роля в развитието на хронични болести, например сърдечни заболявания, диабет и рак.

Също така учените са на мнение, че костилковите плодове като например нектарините са идеален източник на някои ключови антиоксиданти, в това число - витамин С, антоцианини и флавоноиди, като всички те са в състояние да намалят възпалението и по този начин да предотвратят оксидативния стрес.

2. За добро храносмилане

Костилковите плодове са богати на полезни фибри, а те са основно хранително вещество, вземащо участие в различни аспекти на здравето. Фибрите подпомагат контролирането на кръвната захар, също така се смята, че допринасят понижаването на кръвното налягане и контролирането на нивата на холестерола. Подобряват и храносмилането. Сините сливи например със сигурност ще ви помогнат, ако страдате от запек.

3. За по-силни кости

Доста от плодовете с костилки са с високо съдържание на витамин К. Това е мастноразтворим витамин, познат с ролята си за съсирването на кръвта. Доста значим е и за здравето на костите. Счита се, че може да подпомогне намаляването на загуба на костна маса и забавянето на развитието на остеопороза.

4. За по-силен имунитет

Ако ежедневно хапвате повече костилкови плодове, много по-лесно ще си осигурим голяма част от важните хранителни елементи като витамин С, допринасящ за повишаването на имунитета.

5. Подходящи за отслабване

Костилковите плодове имат ниско съдържание на калории, само че в същото време съдържат доста фибри. Това ги прави отлично допълнение към здравословната диета. Е, всичко, колкото и полезно да е, трябва да бъде консумирано в нормални количества.

6. За добро зрение

Костилковите плодове съдържат много антиоксидантите и полифенолите, така че тяхната редовна консумация подпомага здравето на очите. Проведени проучвания сочат, че тези плодове са в състояние да помогнат за превенцията на макулна дегенерация, която се свързва с възрастта, благодарение на съдържанието на съединения като витамин С и бета-каротин в плодовете с костилки.

*Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари