Защо ПАВЕЦ "Чаира" е толкова важна и как точно работи тя

2
Темата коментира Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК
Темата коментира Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК Видео: NOVA

Темата коментира Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК

Защо ПАВЕЦ "Чаира" е толкова важна за системата и как точно работи тя. ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата такава централа в Източна Европа. Технологията зад нея е изключително сложна не само за времето, в което е изграждана, но и до днес. ПАВЕЦ означава Помпено-акумулираща водноелектрическа централа - това е водноелектрическа централа, използваща многократно енергията на водна маса за произвеждане на електричество, имаща възможност да изпомпва вода от по-ниско разположен водоем обратно в основния горен.

За разлика от класическата ВЕЦ, при която водата, намираща се във водоем, минавайки през турбина и произвеждайки електроенергия - продължава пътя си, при ПАВЕЦ са налице два водоема с разлика във височината, на която са разположени.

В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия по класическия за ВЕЦ начин водата от горния водоем минава през турбините и ги задвижва, произвеждайки електроенергия.

В часовете, когато енергийната система е ненатоварена, използвайки евтина електроенергия от ненатоварен режим на системата, специални помпи връщат водата обратно в горния водоем. Това дава възможност същата вода да бъде използвана отново през следващ момент, когато е необходимо производства - в натоварени часове.

ПАВЕЦ е важна, защото когато сме в ситуация на голямо потребление и малко производство, т.е. има дефицит в системата, ПАВЕЦ може да покрие пиковете в товаровата диаграма на потреблението, произвеждайки т.нар. пикова енергия. Включването на ПАВЕЦ е изключително бързо и може да поеме товар почти веднага.

През 2017 година именно ПАВЕЦ Чаира спаси страната от режим на тока. Строителството е извършено на два етапа, първият от които започва през 1980 г. и поради финансови затруднения е завършен чак през 1995 г. Първият етап е на практика изграден от японската „Тошиба“, тя обучава и българските специалисти, изградили централата във втория етап на строителството.

За цялото това време до 2019 година, ПАВЕЦ Чаира не е рехабилитирана нито един път. Когато идва време за ремонта „Тошиба“ не е участва в него, макар че само японците знаят какво трябва да се направи. Дали са малко по-висока цена и тогавашните управленци на НЕК, зад които стои енергийното министерство на последното правителство на ГЕРБ, иначе даващи милиарди за безсмислени и лобистки проекти в енергетиката, решават, че е много скъпо.

Мартин Георгиев, изпълнителният директор на НЕК, която е и собственик на Чаира, даде повече информация по темата в студиото на "Ревизия" по NOVA NEWS. Той каза, че за огромно съжаление положението в ПАВЕЦ „Чаира“ е тежко. "След инцидента от март 2022 г. се извършиха много анализи на състоянието. Признаци на амортизация са се наблюдавали преди това. Всеки от агрегатите е аварирал тежко. Първата рехабилитация на ПАВЕЧ „Чиара“ е извършена 24 години след пускането, вместо задължителните от 8 до 12. Не трябва да се правят компромиси с инвестициите и действията по ремонтни дейности", посочи Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Пеп
    Петракиев беше тогава директор на ПАВЕЦ. Знаеше се, че не се спазват режимите на работа и се очакваше точно такъв резултат!
  • 6
    1
    Иванов
    Това е обект от националната сигурност на страната! Няма такава държава, в която ще съсипеш такова съоръжение и ще си продължиш живота нормално. Все едно поредната подарена играчка. Този ПАВЕЦ е част от енергийния пръстен на страната. Затова са и ВЕЦ, за да може да се регулира плавно мощността в нашата с/ма, а не благодарение на тези измислени, само за пари солари. Ако не го възстановят, трябва да има доживотни присъди!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари