Иван Бакалов: Обществото ни е лъгано за аварията в ПАВЕЦ "Чаира"

36
Не става дума просто за корупция. Случаят има пряко отношение към националната сигурност, особено сега, в енергийна криза
Не става дума просто за корупция. Случаят има пряко отношение към националната сигурност, особено сега, в енергийна криза Снимка: БГНЕС

Обществото ни е инфантилно, истерично, лъгано от популисти и зле информирано от уж независими медии и социални мрежи.

Това по повод аварията в ПАВЕЦ "Чаира".

Обществото си няма идея какво е това. Не само за самата електроцентрала - с мощност почти колкото един блок на Козлодуй, чиста енергия, която се включва само в пикови часове и спасява енергийната система от претоварване. През нощта, когато има излишък от блоковете на АЕЦ, изпомпва вода обратно в горния язовир. Нещо като воден акумулатор с огромна мощност. Проектиран като допълнение към АЕЦ и за употреба в пикови часове.

Турбините са на "Тошиба", проектирани и поръчани още при соца, уж тогава избягват западни фирми. Сега ремонтът е поверен на гаражна фирма от кохортата калинки и теменужки на Борисов. И турбината гръмна. Втората не смеят да я пуснат, че и тя е ремонтирана по същия начин. Работи само една от четири.

Всъщност България е деиндустриализирана и у нас вече не могат да правят такива ремонти. Но от "Тошиба" изглежда не дават комисиони и ремонтът не е поверен на нея.

Не става дума просто за корупция. Случаят има пряко отношение към националната сигурност, особено сега, в енергийна криза.

Аварията там е симптом за дълбокия разпад на държавата. Той продължава, не спира. Популистът Борисов говори за големите си успехи в неговото управление. Минали са 32 години от падането на Живков и комунизма, а като пътуваш из страната България прилича на прекарала война, обезлюдени села, буренясали ниви, градчета само с кръчми и магазинчета, големи градове с молове и магазини за мода, която купува 5% от населението. И тук там цехове, на един от които е поверен ремонта на това скъпо съоръжение, създадено от японци.

Разпадът на държавата продължава и само разчистване на останките от Борисов може да спре това.

Но недоразвитото и неинформирано общество не може да го проумее и да канализира интересите си. Корумпирани медии веднага ще тръгнат да обясняват, че не е така, а иначе и т. н.

Иван Бакалов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    10
    Таня
    Тази каскада се строи 30 години по времето на соца с много ,много труд. Загинаха и хора. И сега някакъв малоумен болен мозък ,алчен за пари съсипва всичко. Да японците не дават комисиони но работят качествено. При таях не важи от моите фирми ще купуваме частици т.н. Трябва виновните да си понесат отговорността.
  • 4
    9
    Иванов
    Точно и ясно! Явно истината боли.
  • -5
    8
    ЛИЛИ
    Хубави думи, написани от неграмотен от гледна точка на ремонт на турбини, журналист! За много неща си прав, но не и за ремонта. Той също се прави от германска фирма. Тя е спечелила конкурса. За старо оборудване, свалено от производство е трудно да се извика дори производителя. А в България качествени фирми с турбинисти има 2 или 3. А да се хванеш да ремонтираш непозната турбина си е направо геройство. А и всяка година се правят годишни ремонти, така, че нищо чудно екипите ни да са заети с ремонтите на други турбини.
  • 21
    7
    Товариш Путкин
    Защо каскета Гешев и тук не се самосезира? Колко милиона ще отидат за нови турбини?
  • 24
    6
    Косьо
    Много вярно и точно
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари