Защо не бива да ядем домати през зимата и портокали през лятото?

2
Според д-р Дейвид Хаят, ако не се спазва сезонността на храните, има риск от поява на меланом
Според д-р Дейвид Хаят, ако не се спазва сезонността на храните, има риск от поява на меланом

Според д-р Дейвид Хаят, ако не се спазва сезонността на храните, има риск от поява на меланом

Д-р Дейвид Хаят - бивш директор на Националния онкологичен институт на Франция, професор в университета “Пиер и Мария Кюри” в Париж, е автор на книгата “Противоракова диета. Храни, които трябва да ядем, за да се предпазим от опасни заболявания”. Според него обаче, само смяната на диетата не е достатъчна, за да се предотвратят злокачествените процеси. За това какво още трябва да променим в живота си, за да се намалят рисковете от рак, разказва проф. Дейвид Хаят, цитиран от Здравето:

- Проф. Хаят, как да променим диетата си и да я направим здравословна, ако цял живот сме се хранили неправилно?

- Едва ли има смисъл да променяте радикално цялото си меню. Просто трябва да се опитате да използвате всички иновативни методи, които се появяват. Например, вместо захар, добавете аспартам или други подсладители към чая или кафето. Хората, които искат да отслабнат, започват да броят калориите. Не мисля, че това е работещ метод. Контролът на калориите е труден.

Много по-лесно е да избирате храни с нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс е способността на храната да предизвиква секреция на инсулин и ако той е висок, нивата на инсулина веднага се повишават след хранене, което може да причини развитие на диабет. И след доста кратко време започва хипогликемия: нивото на кръвната ви захар спада, което ви кара да се чувствате гладни и да ядете повече. Следователно, е необходимо да се гледа този индекс в продуктите.

Например, динята има висок гликемичен индекс, въпреки че съдържа малко калории и много вода, по-добре е да не злоупотребявате с такава храна. Ако не сварите напълно макароните, т.е. започнете да ядете храна с нисък индекс, бързо ще се заситите, тъй като отделянето на инсулин ще е ниско. Избирайте и ориз с нисък гликемичен индекс – например, сорт басмати.

- Лекарите посочват, че злоупотребата със сол е един от основните рискови фактори за развитие на заболявания. Как да намалим консумацията ѝ?

- Колкото повече сол ядем, толкова по-висок е рискът от рак на стомаха, сърдечносъдови инциденти, камъни в бъбреците и остеопороза. Злоупотребата със сол може да причини промени в имунитета и появата на автоимунни заболявания. Днес има алтернативи на готварската сол. Например, минералните соли от находища съдържат значително по-ниски количества натриев или амониев хлорид. Има различни соли, които не съдържат натрий, но съдържат калий и магнезий.

Смята се, че калиевите соли са по-добри за здравето на пациентите. Трябва да помним, че най-много сол има в консервите, инстантните супи, осолената риба, маслините и маринатите. Между другото, жените консумират 1.5 пъти по-малко сол от мъжете. Това се дължи преди всичко на изтънчеността им и начина, по който възприемат храната – имат повече вкусови рецептори.

Мъжете не само ядат повече сол, но и пушат, пият повече и се справят по-зле със стреса.

- Бяхте съветник на някогашния френски президент Жак Ширак и отговаряхте за националния план за борба с рака. Защо трябваше да преразгледате концепцията за борба с тютюнопушенето?

- Тогава бяхме изправени пред задачата да намалим броя на пушачите във Франция, за което властите предприеха непопулярни мерки: решиха да увеличат цената на пакет цигари от 3 € на 5 € в рамките на две години и въведоха закон, забраняващ пушенето на обществени места. В резултат на това броят на пушачите намаля с 1,8 милиона души, а продажбите спаднаха от 80 милиарда кутии цигари до 55 милиарда. Няколко години по-късно обаче, се оказа, че почти всички от тези 1,8 милиона души, отказали се от пушенето, са започнали отново. Пушенето е болест.

Ако просто увеличите цената на цигарите, вие не лекувате болестта. Сега целият свят търси нещо иновативно за справяне с този проблем. Но бих искал да подчертая, че както преди 30 г. така и днес 1 милиард са пушачите, а 8% от тях развиват рак на белия дроб. Тоест, ще имаме 80 милиона болни от рак на белия дроб. И 75% от тях ще умрат от болестта - това са 65 милиона смъртни случая.

Ето защо, днес даваме приоритет на промяната на рисковете от зависимостта. Никотинът не е канцероген. За съжаление, дори лекарите не знаят това, защото смятат, че никотинът причинява рак, а той просто води до пристрастяване. Но цигареният дим вече е канцероген. Един от най-добрите инструменти, които можем да използваме, за да помогнем на хората да се откажат от тютюнопушенето, е преминаването на пушачите към електронни нагревателни системи за тютюн, което намалява риска от рак на белия дроб с 98%.

Нито една страна в света не успя да овладее епидемията от тютюнопушене чрез забрани. Както и преди 30 години, тютюнът остава на първо място сред рисковите фактори за развитие на хронични заболявания. Но такъв рисков фактор, като затлъстяването, се измести от 3-то на 2-ро място за 30 години. А захарният диабет вече е на 4-то, а не на 8-мо място в топ причините за смъртност.

- Епидемията от затлъстяване днес също е във фокуса на вниманието на целия свят. Известно е, че наднорменото тегло е рисков фактор за развитието на редица заболявания, включително рак. Има ли ефективни начини за отслабване?

- Наистина, затлъстяването води до сърдечносъдови заболявания, рак, диабет и ставни проблеми. Често този риск нараства буквално десетократно

Но е важно да се прави разлика между истинско затлъстяване и безвредно наддаване на тегло с 3-4 кг. Наскоро имаше изследване в Швеция, което доказа, че мъжете, които са с 3-4 килограма по-тежки от, да кажем, спортните норми, живеят по-дълго. И е много важно да се разбере, че едно е да помогнете на хората да станат по-здрави и съвсем друго е да им създадете стресова ситуация, когато постоянно им се казва: не дебелейте!

Това води до порочен кръг: виждаме наднормено тегло, предписваме ограничителна диета, човекът отслабва, след което се разпада и отново го качва – има чувство за провал. Всичко това води до разочарование, което отново става причина за затлъстяване.

- Нека да поговорим и за основните принципи на правилното хранене, като профилактика на рака?

- Един от основните принципи е да се спазва сезонността. Например, без домати през зимата и портокали през лятото – крият риск от меланом. Има интересно проучване сред 60 хиляди жени, което продължи 5 години: през това време признаци на меланом се появиха при 2700 от тях. Основният канцероген се оказа портокаловият сок, който съдържа вещество, наречено псорален – прави кожата чувствителна към канцерогенната UV радиация от слънцето под въздействието на фотони.

Нашите баби и дядовци са пили портокалов сок само през зимния сезон, сега го има по всяко време на годината и това е опасна тенденция. Препоръчвам коктейл: 10% джинджифил, 40% концентриран сок от нар и останалото портокал. Друго здравословно смути: 60% сок от нар, 30% зелена ябълка, 10% джинджифил, плюс куркума и черен пипер.

Количеството храна трябва да съответства на енергийния ви разход. Яжте толкова, колкото изразходвате, иначе ще натрупате излишни килограми. А затлъстяването, както вече казахме, създава много висок риск от различни видове рак и сърдечносъдови болести. Трябва да имате риба в диетата си два пъти седмично – и най-добре е да е местна риба. Освен това яжте месо – заешко, телешко, не тлъсто свинско.

Хранителните навици причиняват развитието на рак. Можете да ядете каквото искате, но съдържанието на отделните храни все пак трябва да се регулира. Например, червеното месо. Освен това трябва да сте по-внимателни с някои видове риби, особено хищните: сьомга, камбала – съдържат високи нива на кадмий, което също повишава риска от рак.

- Възможно ли е да се намали рискът от рак чрез добавяне на подправки към храната?

- Да, но тук е важно да се спазват много тънкости. Например, куркумата (и багрилото, което съдържа, куркуминът) се счита за антиканцероген. Но това не е вярно, защото куркумата бързо се елиминира от тялото, ако не я комбинирате с черен и лют червен пипер, това увеличава нейното натрупване до 2 хиляди пъти и предизвиква системен противотуморен ефект.

- Какво ще кажете за витамините?

- Тук всичко също зависи от много фактори. Например, витамин Е е показал добри резултати за превенция на рак при жените, но при мъжете е точно обратното. Затова разработих отделни препоръки за хранене за жени и мъже.

И е важно да запомните, че хранителното ни поведение, в широк смисъл, всъщност е отговорно за много видове рак. Във вашите сили е да намалите рисковете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари