Защо останките на Гоце Делчев са в Скопие?

1
Лобното място на революционера е над днешния град Серес в Гърция
Лобното място на революционера е над днешния град Серес в Гърция Снимка: bTV

Лобното място на революционера е над днешния град Серес в Гърция

Георги Николов Делчев е роден на днешната дата преди 151 години в град Кукуш, тогава част от Османската империя. Той е идеолог, организатор и борец за свобода във вардарския, пиринския и егейския край на родината ни, припомня bTV.

Как останките на един от най-значимите и обичани български революционери се оказват в Скопие?

Историята е трагична. Първо – лобното място на революционера е напълно унищожено, а населението му прогонено в България – останките от село Баница и днес продължават да се белеят в планините над днешния град Серес в Гърция.

Серският воевода и приятел на Гоце Делчев – Михаил Чаков, разравя все още неразложените му останки три години, след като Делчев пада убит при засада на селото от турски военни части, прибира черепа и крайниците му в дървено ковчеже и ги заравя в притвора на селската църква.

По-късно те са изровени и пренесени в България, но след смяната на властта у нас – през 1946 г. не друг, а Българската комунистическа партия (БКП) сама подарява останките на един от любимите синове на родината ни на югославските си другари, защото новосъздаващата се нация край Вардар има нужда от митология и герои.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    SS
    Кой друг ако не мазните комунистически предатели ще сътвори тая подлост спрямо родината...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари