Защо не съборите университета в Русе?

8
Депутатите решиха със закон да се премахнат всички комунистически символи на публични места
Депутатите решиха със закон да се премахнат всички комунистически символи на публични места Снимка: БГНЕС

Ако се съди по думите и делата на родните ни политици, ние сме в поредната криза, която ще ни довърши.

Не е ново и поредното изригване на гейзера от злъч и омраза Методи Андреев в парламента. Той, като депутат от ГЕРБ, и Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков от РБ, внесоха Законопроект за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Не оспорвам становището им – всеки режим има добри и лоши страни и у нас, и по света.

Всеки човек има право да защитава мнението си, но не и правото да лишава останалите от такова. А точно това прави героят на новото време и борец против комунизма Методи Андреев. Само че комунизъм никога и никъде не е имало и няма да има – в България също. Депутатите обаче решиха със закон да се премахнат всички комунистически символи на публични места (табели, паметници, лозунги и символи). Глобата за неспазване на разпоредбите е от 200 до 2000 лева.

Дотук – добре!

Но какво ще стане със самите сгради, на които фасади има символи?

Ще се махнат табелите на изхода и входа на Димитровград, това е лесно, но ще сринат ли града, построен на доброволни начала от българските младежи бригадири?

Ще съборят ли сградите в центъра на София, в които се намират органите на държавната власт – и те са от омразното за Андреев и сие време?

И още един въпрос към господата: в селата какво ще се случи с къщите, строени през 50-те и 60-те години на ХХ в., с помощта на ТКЗС? В тях още живеят техните стопани и наследниците им. Ако някой от тях реши да сложи табела на стена на къщата си, ще го глобят ли? Щом символите пречат, не оставяйте реалиите, господа!

В Русе разрушете Университета, останалите заводи, училищата, операта, Дома на културата, Дунав мост, гарата – има какво.

Направете като строителния инженер Евгений Бакърджиев (строителен министър в кабинета на Иван Костов), който от 21 до 27 август 1999 г. след редица опити най-накрая успя да взриви сградата на мавзолея на Георги Димитров. Не успял да строи, успя да разруши! Но беше много щастлив човекът, защото задоволи Херостратовия си комплекс – желание за слава на всяка цена! Комплекс, който тресе Методи Андреев и съмишленици.

Но, господа, по-добре е да се вслушате в думите на президента Росен Плевнелиев: В България и света набират скорост ксенофобията, езикът на омразата, крайният популизъм и национализъм, а ни трябват модерен патриотизъм и просветен национализъм, стъпили здраво на любовта към родината и уважението към различните.

Не вярвам обаче университетският преподавател Андреев да го разбере, защото фатално е отровен от омразата си. При това има да решава съдбата на сътвореното в духовната и научната сфера през гнетящия го период. Горкият, дано не се повреди повече!

Ц. Стайкова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари