Защо на пенсионерите пак не им излязоха сметките и откъде дойде объркването?

0
Част от възрастните хора получиха добавка за завършен имунизационен цикъл
Част от възрастните хора получиха добавка за завършен имунизационен цикъл Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Започна изплащането на пенсиите и добавките към тях. 

С февруарските пари възрастните ще получават и разликата между дохода от януари и февруари, а НОИ започна разяснителна кампания.

Хиляди пенсионери се наредиха пред пощенските пунктове, за да вземат както актуализираните си пенсии, така и обещаните добавки. Те би трябвало да са 3 - редовната Ковид добавка от 60 лв. и две компенсации за намалените суми през януари спрямо декември. Двете компенсации са съответно за януари и за февруари.

Елена излиза от пощенския клон с по-малко пари от миналия месец.

"Нямам добавка, защото миналият месец взех 615 лв., сега 590 лв. - по-малкоса ми дали от миналия път", коментира тя пред Bulgaria On Air.

Не знае къде да провери и ще разчита на помощта на децата си. Объркването както за Елена, така и за всички останали пенсионери дойде, след като от преизчислението бе извадена индексацията на пенсиите от периода 2017-2019 г., когато увеличението се правеше през коефициента за стаж подобно и на последното преизчисление от Коледа 2021 г.

В сметките не влиза и допълнителната сума, която получиха миналия месец за преизчислените си пенсии за последните 7 дни на миналата година. Също както Елена, и на други пенсионери не им излязоха сметките.

Част от пенсионерите получават и друга добавка - тези със завършен имунизационен цикъл взимат по 75 лв. отгоре.

"Дадоха ми парите за бустерната доза, която си сложих", сподели Виолета Филева.

И все пак хората, които взимат парите от пощенски клон, получават справка за пенсията си и добавките към нея под формата на служебна бележка.

"Подробна справка изваждаме от една програма и в нея е вписана сумата на пенсията, Ковид добавката. Отделно в пенсионен запис се изважда още една бележка за 75-те лева за пенсионерите, които са ваксинирани. За краен цикъл на ваксина - те се изплащат още от 1 февруари. Доста хора вече си ги взеха, но сега явно искат да си ги вземат накуп, заедно с пенсиите и Ковид добавката", обясни Антоанета Стойчева от "Български пощи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Bravo
    Пълен "батак" - разделят-объркват-крадат даже и вече откраднатото от пенсиите. Как да си оправят сметките, като и те не знаят какво са смятали - Гьоко у гьола !
  • -1
    1
    Еб@вки на добавки ...
    В началото на всички пенсионери даваха добавка 50 лв. Към тях после добавиха още 70 лв. Така се похвалиха, че са дали 120 лв. После ги взеха същите тези общо 120 лв. /50+70/ И така на пенсията за м. Януари - от някои взеха още около до 100 лв., а на други добавиха със стотинки до към 30-40 лв. Сега през м. Февруари - на някои не дадоха изобщо, а на други добавиха по някой лев - около 10 лв. И какво го топли пенсионера това обяснение, че от Филанкишията били объркани изчисленията - ами, че както са ги объркали, така и да си ги оправят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари