Пенсиите ще се изплащат от 8 януари

0
От НОИ припомниха новостите от тази година
От НОИ припомниха новостите от тази година Снимка: БТА

От НОИ припомниха новостите от тази година

Изплащането на пенсиите през януари 2024 г. чрез пощенските станции ще започне на 8 януари (понеделник) и ще завърши на 22 януари (понеделник), съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ).

Преводите на сумите за януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 януари 2023 г.

От приетия в края на миналата година Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. произтичат някои промени в пенсионното законодателство през настоящата година, посочват от НОИ.

От 1 януари 2024 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица (в т.ч. за земеделските стопани и тютюнопроизводителите) се увеличава на 933 лв. В обхвата на самоосигуряващите се лица вече са включени и регистрираните лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, които се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

От същата дата размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране вече е 184,73 лв. (19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица) за един месец осигурителен стаж.

Максималният месечен размер на осигурителния доход нараства от 1 януари 2024 г. на 3750 лв.

От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати преди 1 януари т.г., се предвижда да бъдат осъвременени с 11% по т. нар. швейцарско правило. От същата дата минималният размер на пенсията при пълен осигурителен стаж се увеличава на 580,57 лв., а размерът на добавката от пенсията на починал съпруг (вдовишка добавка) се определя в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Няма промяна в максималния размер на получаваните една или повече пенсии. Този размер остава същият като през 2023 г. - 3 400 лв.

От 1 януари 2024 г., минималната работна заплата (МРЗ) вече е 933 лева. Новият размер беше определен с решение на Министерския съвет (МС) през октомври. Повишава се и линията на бедност в страната – от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари