Защо копчетата на жените са от ляво, а на мъжете от дясно?

25
Най-вероятно, традицията да ги шият на различни места се заражда по време на разцвета на масовото производство на дрехи
Най-вероятно, традицията да ги шият на различни места се заражда по време на разцвета на масовото производство на дрехи

Най-вероятно, традицията да ги шият на различни места се заражда по време на разцвета на масовото производство на дрехи

Замисляли ли сте се някога защо разположението на копчетата върху мъжките и женските дрехи е различно? Може и да не сте забелязали, но копчетата върху женските дрехи са от лявата страна, а върху мъжките – от дясната. Има няколко различни версии за това, а вие сами преценете на коя от всички да вярвате, разказват Skafeto.com.

Предполага се, че една от причините е кърменето. Има версия, че за жените винаги е било по-удобно да държат бебето с дясната си ръка. За лесно освобождаване на гърдата за хранене на бебето, копчетата се зашивали още от древността от лявата страна.

Оръжието и скоростта на реакцията са една от причините според някои хора, поради които копчетата на мъжките дрехи са зашити от дясната страна. Според тази хипотеза представителите на силния пол в миналото, а и до днес, винаги носят оръжието си от дясната страна. За да се улесни издърпването му копчетата се зашивали от дясната страна на дрехите им. По този начин те можели бързо да издърпат хладното оръдие от дрехите си и да всеят страх в противника.

Друга хипотеза са слугите. Предполага се, че копчетата се зашивали от лявата страна на женските дрехи, тъй като по този начин услугите, които обличали важните дами, по-лесно боравели с тях. Знатните мъже пък сами се обличали и затова при тях бутоните останали от дясната страна.

И може би една от най-достоверните версии.

Ако разгледаме стари исторически снимки ще забележим, че копчетата на мъжките палта са разположени и от двете страни. Най-вероятно, традицията да ги шият на различни места се заражда по време на разцвета на масовото производство на дрехи. Сега може да се отбележи, че местоположението на копчетата най-често се определя не от пола на потребителя, които ще носи дадената дреха, а от страната на производството ѝ. Някои дизайнери все още се придържат към предварително установения стандарт и някои от тях все още слагат копчетата от ляво или от дясно в зависимост дали дрехата е предназначена за мъж или жена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари