Защо да отглеждаме домашни подправки в саксии?

0
Положителното е, че по този начин можете да си имате свежи ароматни подправки целогодишно
Положителното е, че по този начин можете да си имате свежи ароматни подправки целогодишно

Всяка домакиня, която обича да се грижи за дома си и да радва семейството си, като им приготвя вкусни манджи, не веднъж си е мечтала за огромна градина, в която да има всякакви миризми. По този начин всичко, което добавя към гозбите ще бъде свежо, а свежите подправки определено имат по-различен и по-добър вкус.

Всъщност няма нищо невъзможно да си отглеждате подправки дори да нямате голяма и обширна градина. Повечето от тях позволяват да бъдат гледани в саксия, освен това не изискват много грижи и не са особено капризни. Необходимо е само да ги поливате.

Положителното е, че по този начин можете да си имате свежи ароматни подправки целогодишно, а и домът ви ще бъде украсен със свежите им зелени цветове.

1. Розмарин – розмаринът има специфичен аромат, който подхожда много на печени меса, средиземноморска кухня, дори и на постни манджички. Можете да си го отгледате у дома като за целта трябва да знаете, че прекаленото внимание може да умори подправката. Не е ли това идеалното растение – нужно е само да бъде поливано, като през зимата поливане трябва да е по-оскъдно, а и да не го забравите на терасата или верандата, когато температурите паднат под 5 градуса.

В случай, че растението ви е твърде високо и желаете да го размножите, откъснете десетина сантиметра от върха му и ги потопете във вода. Не след дълго ще пусне коренчета и вече ще е готово да го засадите. Оставете го на свеж въздух и го поливайте, когато почвата е суха.

2. Чубрица – изключително често използвана в нашата българска кухня, най-вече се добавя къмяхнии и ястия с картофи, отива също и на ориз и т.н. За отглеждането й, нужно е да знаете, че това е многогодишно растение, което се нуждае от много слънчеви лъчи и почва с варовик. Поливайте, когато почвата е суха.

3. Босилек – тази подправка е страхотна за сирена, за подправяне на пица или спагети. Засажда се с помощта на семена на около 1 см от повърхността и всичко, което и е необходимо са слънце и вода, не само за поливане. Пръскайте клончетата на растението сутрин.

4. Мащерка – нейният деликатен аромат подхожда на много видове гозбички. Отглежда се повече от лесно, ако забравите да я полеете, не го приемайте за нещо фатално, но недейте съвсем да спирате поливането. Слагате няколко семенца в подходяща саксия с пръст, върху семената не добавяйте почвена смес. И имайте търпение – в началото мащерката се развива доста бавно. Полейте внимателно и сложете саксията на светло и слънчево южно място. Не предпочита твърде влажната среда.

5. Риган - подходящ за ароматизиране на пици, сосове, супи, печени меса, както и спагети. Засейте семенца в саксия и поливайте пестеливо. Обича слънчево място, а през зимата му осигурете повече светлина.

Източник: gotvach.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари