Защо българските зеленчуци са по-скъпи от вносните?

0
В Гърция една маруля расте за 2 месеца, а при нас трябват 4 месеца
В Гърция една маруля расте за 2 месеца, а при нас трябват 4 месеца Снимка: bTV

Венцислав Лудачки отглежда репички и марули - на площ от около 2 декара.

Цената на репичките в момента са от 20 до 30 стотинки като връзката е 10 бройки, обясни производителят, предава bTV.

До миналата година Венцислав обработвал много по-голяма площ. Но се отказал, най-вече заради липса на работна ръка. "Нашата стока излиза навън, значи румънците купуват нашата стока от тука, изкарват я за Румъния, а вноса от Гърция влиза в България. По принцип в едно село имаше не повече от 4- 5 оранжерии, сега са по 100 оранжерии", посочва още той.

Българският зеленчук е по-вкусен от вносния, твърди производителят. Но признава още, че е по-скъп. Нашият е по-качествен, отглежда се без никакъв тор, може да се каже, че е био - само с тор от животни. В Гърция една маруля расте за 2 месеца, а при нас трябват 4 месеца да отгледаме хубава маруля, споделя Венцислав Лудачки.

В Гърция според него краставицата струва един лев, има и по 20 цента, а българската краставица е 1.70, купена от производителя.

"Защото първо не получаваме дотации от държавата. Аз участвах в проекти, но проектите ги печелят винаги хора, които са на определен човек. Торовете ни са по- скъпи, работна ръка няма”, твърди още Венцислав.

От оранжерията до пазара зеленчукът поскъпва двойно. На пазара в Благоевград килограм домати са над три лева, краставиците – над два лева. На този пазар се предпочита българското, но реално се купува повече внос.

Търговците на пазара си обясняват слабото търсене в последно време с увеличаващия се брой на квартални зеленчукови магазинчета, които са по- удобни за покупки на дребно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари