Защо алергичен към пчели мъж добива мед от 150 кошера?

1
Радослав добива около 2 тона годишно и се радва на крепко здраве
Радослав добива около 2 тона годишно и се радва на крепко здраве Снимка: България Днес

Алергичен към пчели мъж произвежда билков мед

Радослав Георгиев е разположил своите 150 кошера край великотърновското село Арбанаси и безстрашно добива течното злато от тях.

"Много внимавам, когато съм около кошерите! Имам специално защитно облекло, което ме пази. Не се притеснявам, а дори напротив - доставя ми огромно удоволствие", споделя пред България Днес 41-годишният мъж.

Отровата при ужилване от пчела причинява оток, болка и зачервяване, които обикновено минават за няколко часа. Много по-сериозно е положението при хора, които имат алергия към пчели. При ухапване може да се стигне до силни обриви и дори задушаване.

За щастие при Радослав не са се случвали подобни инциденти. По професия той е инженер, но от десетилетие е навлязъл в пчеларството. Първоначално много плахо - едва с няколко кошера. Днес хобито му се е разраснало и дава своите плодове. Първите си стъпки Георгиев прави, вдъхновен от своя баща, който се е занимавал със същото навремето.

"Пчеларството ме успокоява. Обичам да работя с пчели, защото те са като войници, каквото им кажеш - изпълняват. Много лесно се случват нещата. Постоянно съм навън и сам определям задачите и времето си. Но това все пак е отговорна работа. Пчелите изискват грижи и постоянство. Ако искам да извлека най-доброто от тях, трябва да съм сигурен, че кошерът е в кондиция", разказва още Георгиев.

Медът, който произвеждат неговите "войници", както той нарича пчелите си, е билков, има лечебна сила и имунозащитни свойства. Радослав добива около 2 тона годишно и се радва на крепко здраве.

Споделя, че най-сериозният проблем в бранша е смъртността сред пчелите.

"Пръскат с хербициди в земеделските площи. Това за жалост е невъзможно да се докаже и няма как да се овладее без по-голям контрол от отговорните институции", допълва инженерът пчелар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари