Заради Чернобил украинец не може да спи вече 36 години

0
Чернобилското безсъние на Фьодор Нестерчук
Чернобилското безсъние на Фьодор Нестерчук

Руският пенсионер не затваря очи вече 36 години

От ядрената авария в Чернобил изминаха почти 36 години. Но поразяващите човешкия живот ефекти от радиацията продължават да напомнят за себе си. И то по възможно най-шокиращия начин.

Още в началото на века Фьодор Никитович Нестерчук от украинския гради Камен-Каширский става известен по целия свят. Именно тогава за пенсионера започват да пишат не само украинските и руските, но и задокеански медии.

Просто защото Нестерчук твърдял, че не спи вече над 20 години. От случая му се заинтересували японски учени, които с помощта на специална апаратура са наблюдавали Фьодор Никитович и действително освен кратки леки дрямки не са засекли никакви признаци на „истински“ сън, пише Telegraph.bg.

Самият Фьодор Нестерчук разказва, че е престанал да спи след чернобилската катастрофа. По неговите думи, когато в атомната централа, която се намира на повече от 400 километра от родния му град, става аварията, той губи съзнание и се свестява след цели 19 часа.

В продължение на следващите няколко месеца Нестерчук бил на легло, защото е изгубил способността си да се движи. След това прохожда нормално, но вече не може да спи пълноценно.

Наистина някои специалисти предполагат, че загубата на сън, от която Фьодор Нестерчук страда и днес, е следствие на някакво хронично заболяване. Както признава и той самият, още от млади години е спял лошо и за малко време.

Затова винаги е работел от рано утрин до късна вечер като инструктор по селското стопанство в районния партиен комитет. Нестерчук също признава, че се отнасял много отговорно към задълженията си и затова спял само по 2-3 часа в денонощие. Но не само нервното пренапрежение, както предполагат медицинските експерти, е причина за тази безсъница. От 33-годишна възраст Фьодор Нестерчук е измъчван от радикулит.

Той просто не може да спи нормално заради болките и вероятно това да е предизвикало разстройство на самия физиологически механизъм на съня. Далеч не всички вярват, че Нестерчук въобще не спи. Михаил Полуектов, автор на книгата „Загадките на съня“, пише, че по време на снимките на едно телевизионно предаване той си общувал с Фьодор Никитович и той си признал, че все пак спи, макар и малко.

Безсънните нощи на Фьодор Нестерчук, който вече е над 80-годишен, са били наистина мъчение. Сахрудин и Расул Сафарови - автори на „Забавна енциклопедии за човека“, пишат, че известно време той е работил допълнително като нощен пазач и четял много.

За това време той препрочел домашната си библиотека няколко пъти. След това това започнал да заучава наизуст огромни текстове. Например на 60 години знаел наизуст «Слово о полку Игореве“(„Слово за похода на Игор“ - първия руски епос, съпоставим по обем с „Илиада“ - б.р). Когато зрението му отслабнало, Фьодор Никитович наблегнал на новините от радиото и телевизията, но постепенно и това започнало да го изморява. И въпреки това, лягайки си, пак не можел да заспи.

Отначало той мечтаел поне едно денонощие да спи като нормален човек, но постепенно свикнал с тази своя особеност.

В едно от интервютата си пенсионерът признава, че не му помагат и най-ефикасните съвременни лекарства и затова просто нямал друг избор, освен да се примири със своята съдба.

Страдаме от пораженията до 2065 г.

Аварията в Чернобилската АЕЦ на 26 април 1986 г. е една от най-големите трагедии в човешката история. Тежко пострадали са 12 области в Украйна с площ 50 000 кв. км, и 46 500 кв. км от територията на Беларус.

Радиоактивните материали, разпространени в деня на аварията, като количество са равни на 500 атомни бомби, количество, 500 пъти по-голямо от измереното след падането на атомната бомба над Хирошима.

Но най-чудовищното са последиците за човешкото здраве. Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните десетилетия, сравнено със статистиките, правени през 70-те години. Само в Русия хиляди деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, пряка последица от чернобилската авария.

Същият тип „чернобилски“ рак се наблюдава из цяла Европа. По данни на изследвали проблема специално в Беларус има 300 000, родени след аварията деца, които страдат от проблеми, причинени от ядрената авария в АЕЦЧернобил“.

Според Международната агенция за ракови изследвания тази ядрена авария ще е причина за смъртта на десетки хиляди европейци и по-нататък – до 2065 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари