Започват седем дисциплинарни производства срещу следователи и прокурори по "Осемте джуджета"

1
Според прокуратурата става въпрос за тежки нарушения и бездействие на магистрати, които са довели и до тежки увреждания на авторитета й
Според прокуратурата става въпрос за тежки нарушения и бездействие на магистрати, които са довели и до тежки увреждания на авторитета й Снимка: БГНЕС

Според прокуратурата става въпрос за тежки нарушения и бездействие на магистрати, които са довели и до тежки увреждания на авторитета й

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, по предложения от Борислав Сарафов – и. ф. главен прокурор на Република България, образува седем дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи. Дисциплинарните производства са образувани във връзка с разпоредената от и. ф. главния прокурор проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, известен в публичното пространство като „Осемте джуджета“, вкл. проверка на правилността и законосъобразността на конкретни постановления, както и развитието на конкретни преписки.

На основание чл. 316, ал. 1 от Закона за съдебната власт прокурорската колегия образува дисциплинарни производства срещу Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева - следователи в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура; Ивета Маркович – прокурор в Окръжна прокуратура – София; Дилян Деянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Перник; Мирослав Илиев – прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас и Кирил Пейчинов – прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София. Решението по отношение на прокурор Деянов е прието при отвод на Пламен Найденов – член на ВСС.

По дисциплинарното производство срещу следовател Тодорова е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Огнян Дамянов - председател и докладчик, и членове Светлана Бошнакова и Евгени Иванов.

По дисциплинарното производство срещу прокурор Маркович е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Стефан Петров – председател и докладчик, и членове Георги Кузманов и Йордан Стоев.

По дисциплинарното производство срещу следовател Стоянова-Вайзе е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Пламен Найденов - председател и докладчик, и членове Гергана Мутафова и Калина Чапкънова.

По дисциплинарното производство срещу прокурор Деянов е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Евгени Иванов – председател и докладчик, и членове Светлана Бошнакова и Гергана Мутафова.

По дисциплинарното производство срещу прокурор Илиев е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Георги Кузманов – председател и докладчик, и членове Пламен Найденов и Стефан Петров.

По дисциплинарното производство срещу прокурор Пейчинов е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Огнян Дамянов – председател и докладчик, и членове Йордан Стоев и Калина Чапкънова.

По дисциплинарното производство срещу следовател Рабаджиева е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Йордан Стоев – председател и докладчик, и членове Светлана Бошнакова и Георги Кузманов.

Борислав Сарафов – и. ф. главен прокурор, който бе гост на заседанието на прокурорската колегия, посочи, че в направените от него предложения за образуване на дисциплинарните производства, става въпрос за тежки нарушения и бездействие на посочените магистрати, които са довели и до тежки увреждания на авторитета на Прокуратурата на Република България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари