Започват мръсните дни

2
Какви са поверията за предпазване от злите сили?
Какви са поверията за предпазване от злите сили?

Днес започват „мръсните дни“ или Погани дни. 

Те траят до Богоявление (Йордановден), който отбелязваме на 6 януари.

Според вярванията през този период излизат и бродят караконджоли, върколаци, таласъми, зли сили и болести. За предпазване от тях се спазват редица забрани за работа: пране, миене на глава, предене на вълна, не се излизало след залез слънце, не се изхвърляла пепел от огнището и др. Седенки и сватби не се правят.

През „мръсните дни“ не се излиза, след като залезе слънцето. Единствено маскираните персонажи, като коледарите и сурвакарите (мъжете с кожи и маски на лицата), могат да се движат безпрепятствено. Защото тези персонажи са връзката между отвъдния и нашия свят. Точно в тези дни те посещават и са духом с всички починали хора  и близки.

С вярата, че заченатото през тези дни дете ще стане лош човек, е свързана забраната и за полово общуване. Ако пък се случи да се роди дете, жените в 24-часов срок му изтъкават, ушиват и обличат ризка, за да не се превърне в караконджол.

За предпазване от злите сили всеки носел в дрехите си чесън. Новогодишните карнавални обичаи и игри също целят прогонването на демоните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари