Кукери гонят болести и демони

2
Традицията се спазва от дълги години
Традицията се спазва от дълги години Видео: NOVA

Традицията се спазва от дълги години

Центърът на Благоевград се тресе под звуците на кукерски звънци. Една от най-колоритните групи – тази от село Изгрев, също е на карнавала по благоевградските улици с надеждата да прогони злите сили, демони и болести. Виктор е най-възрастният кукер в групата. Разказва, че след Нова година кукерите наброяват между 70 и 90 души, предава NOVA. Традицията се спазвала от дълги години.

Сурвакари от Пернишко пък пренасят магията на „Сурва“ в София. Повече от 200 кукери, майстори на маски и фолклорен ансамбъл пристигат специално в столицата от Перник. Шествието ще се проведе в „Борисовата градина”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари