Заплатите във Великобритания растат с най-бързия темп от 20 години насам

1
Ако се приспадне инфлацията обаче, се оказва, че възнагражденията всъщност са намалели с 1,3%
Ако се приспадне инфлацията обаче, се оказва, че възнагражденията всъщност са намалели с 1,3% Видео: NOVA

Ако се приспадне инфлацията обаче, се оказва, че възнагражденията всъщност са намалели с 1,3%

Някои от големите супермаркети във Великобритания започнаха да намаляват цените на основни храни, предава NOVA. Освен това, под натиска на продължаващи с месеци протести, заплатите в страната се увеличават с най-бърз темп за последните 20 години. Те са скочили с над 7% през първите три месеца на 2023-та, сочат данни на националната статистика. Ако се приспадне инфлацията обаче, се оказва, че възнагражденията всъщност са намалели с 1,3%.

За грижещите се за финансите на държавата специалисти повишението на заплащането не е добра новина. Английската централна банка предупреди, че големите увеличения на възнагражденията допринасят за растящата инфлация и ще се наложи основният лихвен процент отново да бъде повишен. Това пък автоматично ще надуе месечните суми по кредитите. Затова експертите смятат, че изходът от кризата още не е близо.

Цените на храните са се увеличили с над 15% за година, което е вторият най-висок темп на инфлация при тях в историята на Великобритания. През последните месеци се наблюдава леко поевтиняване на пресните стоки, докато дълготрайните, като кафе и шоколад, продължават да поскъпват.

Супермаркетите не откликнаха на призива на правителството да договорят пакет от стоки от първа необходимост, чиито цени повече няма да се вдигат. Вместо това те започнаха да свалят цените на някои хранителни продукти по своя преценка. Намаленията обаче са толкова символични, че ако не са ярките им етикети, клиентите трудно ще забележат разликата при плащане на касата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 2
    Чи как да са...с една от най-ниските инфлации са
  • 1
    2
    до 1
    те и расия не са в ЕС там как са нещата?
  • 2
    1
    Русенец
    Еми растат защото не са в ГЕЙвропейския съюз!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари