Занзибар и Мексико - бомби със закъснител?

1
Докато в Германия и много други страни по света хората все още трябва да спазват цял списък с противопандемични мерки, в Занзибар и Мексико туристите се наслаждават на почти пълна свобода
Докато в Германия и много други страни по света хората все още трябва да спазват цял списък с противопандемични мерки, в Занзибар и Мексико туристите се наслаждават на почти пълна свобода Снимка: Reuters

Немалко европейци бягат от ограниченията в родните си страни и се отправят към Занзибар или Мексико

Там те се наслаждават на почти пълна свобода. Без карантина, без тестове, без маски. "Това е напълно безотговорно", пише Дойче Веле.

Докато в Германия и много други страни по света хората все още трябва да спазват цял списък с противопандемични мерки, в Занзибар и Мексико туристите се наслаждават на почти пълна свобода. Причината: тъй като двете страни са зависими от туризма, противопандемичните мерки там често за занижени.

Роджър Б. се чувства прекрасно в Занзибар. В интернет той поддържа стрийминг платформа за привърженици на заговорнически теории и хора, които отричат съществуването на пандемията от коронавирус. От февруари насам той редовно публикува информации от туристическия африкански остров.

Официално в Занзибар няма коронавирус

Пристигащите в Занзибар не са задължени да спазват карантина, нито пък да се тестват за коронавирус. Още през пролетта на 2020 година правителството на Занзибар, който принадлежи към Танзания, официално обяви, че на острова няма коронавирус и престана да предоставя данни за броя на заразените. Преди няколко седмици обаче вицепрезидентът на Занзибар почина. Знае се, че в края на януари се е заразил с коронавирус.

На туристически сайтове и във Фейсбук групи усилено се рекламират почивки в Занзибар без никакви пандемични ограничения. В Инстаграм и Ютюб туристи публикуват снимки и видеа от Занзибар, на които се вижда как хора танцуват в заведения край плажа, отчасти нагъсто един до друг, без да спазват дистанция или да носят маски.

Германската туроператорка Забине Емерих живее от много години на остров Занзибар. В предаването "Репорт Майнц" по германската телевизия АРД тя определи поведението на някои туристи като напълно безотговорно: "Когато се движиш в града без да носиш предпазна маска, с това излагаш на риск и здравето на другите хора. Повечето туристи, които в момента почиват на Занзибар, се държат по този начин", посочва тя и допълва, че Занзибар е силно зависим от чуждите туристи. "Без туризма хората тук буквално няма да има какво да ядат."

Същият проблем е налице и в Мексико, където местните хора, особено на полуостров Юкатан, са силно зависими от туризма. Разследване на екип от АРД е показало, че в туристическите центрове чужди туристи се веселят нагъсто един до друг, включително от страни като Чехия и Бразилия, където има много висока заболеваемост и широко разпространение на мутации на вируса. Сред туристите има и много германци. "Защо да живея с тези ограничения, щом на друго място мога да не се съобразявам с тях? Може и да звучи малко егоистично, но не мога да мисля само за другите, трябва да мисля и за себе си. И след като сега искам да почивам, просто го правя", казва една германска туристка в едно препълнено заведение в курорта Плая дел Кармен.

Сега съществува двоен риск

Германските власти оценяват Мексико като район с висока заболеваемост. Завръщащите се от тази страна са длъжни да представят негативен резултат от PCR-тест и - в зависимост от разпоредбите в съответната федерална провинция - да влязат в карантина. Пътуващите в обратната посока - от Германия за Мексико - не се нуждаят от тестове и не рискуват да спазват карантина.

Експерти и политици призовават да не се пътува - особено с оглед на наближаващите великденски празници. Но пътуванията, включително в страни с висока заболеваемост, не са забранени. Някои държави, например Канада, временно спряха голяма част от полетите до рискови страни - като Мексико и редица карибски дестинации.

Берлинският епидемиолог Тимо Улбрихс се опасява, че покрай пътуванията до страни като Мексико и Занзибар може да се повтори картината от миналото лято. Тогава броят на новите инфекции в Германия нарасна значително именно заради завръщащите се от чужбина. Според Улбрихс, сега съществува двоен риск: не само от скок в броя на новозаразените, но и от пренасяне на нови щамове на вируса - като бразилската, южноафриканската и други мутации.

По информация на предаването "Репорт Майнц", най-малко един завърнал се от Занзибар е донесъл със себе си опасната южноафриканска мутация на коронавируса. Установено е, че той вече е заразил петима души, трима от които се лекуват в болница. Институтът "Роберт Кох" в момента регистрира значително увеличение на инфекциите с новите щамове на коронавируса. Така например вече над 40 процента от новите зарази в Германия се дължат на британския вариант B.1.1.7, уточняват от института.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари