Заменихме здравеопазването с търговия с живот

4
Помните ли болните в Пловдив, починали от задушаване на стълбите в болницата, подминавани от лекари и сестри от здравното заведение?
Помните ли болните в Пловдив, починали от задушаване на стълбите в болницата, подминавани от лекари и сестри от здравното заведение?

Помните ли болните в Пловдив, починали от задушаване на стълбите в болницата, подминавани от лекари и сестри от здравното заведение?

Признавам, че съм раздвоена в мнението си за медиците. Самата аз съм се убедила колко кадърни професионалисти, човечни и добри хора има в здравната система. И още по-грозно впечатление правят техните колеги, които превръщат здравето на пациентите в клинични пътеки и пари, които забравят клетвата си да не вредят и сляпо слушат политиците, които действат неадекватно.

Бях жив свидетел как съсипаха здравеопазването. Да, преди 1989 година се оплаквахме, защото чакахме по няколко часа за специалист или изследвания. Но всеки получаваше напълно безплатна и качествена медицинска помощ. Имаше всякакви специалисти, изследванията не се отпускаха на лимит и грижата за живота и здравето бяха основни. В училища и детски градини имаше лекари и медицински сестри, правеше се профилактика. След това капиталистите осъзнаха, че най-много човек плаща за здравето и живота си и превърнаха болници и поликлиники в търговски дружества, а лекарите - в еднолични търговци. На какво търговци, бре?! На живот? На здраве? И това, подчертавам, е упрек само към политиците, които съсипаха здравната система.

За тридесет години десетки, ако не и стотици болници се закриха, хиляди специалисти избягаха оттук заради лошо заплащане и ужасни условия на работа. Сега хората си плащат здравни осигуровки и продължават да плащат за всяка една медицинска услуга. На прага на болниците, вместо в спешното, ги водят до банкомата, а първият въпрос е дали са здравноосигурени. И повярвайте ,променя се отношението, ако не са. Първо парите! После живота!

И моите уважения към лекарите и другите медицински специалисти, които не се примиряват с това положение, за които на първо място е животът и здравето на хората, а след това колко ще получат по клиничната пътека.

Вирус има. Да, здравната система се задъхва, защото я съсипаха политиците и тя стана неадекватна. Затварянето на болници, назначаването на политически удобни ръководства, обществени поръчки за наши хора, постоянните експерименти с клинични пътеки, безплатни и платени лекарства, начин на реакция на епидемии, доведе до сегашното положение.

Вируси е имало, ще има и няма да се погребем живи заради това. Вместо да се нахвърляте върху хората, защо не спазвали малоумните правителствени мерки, питайте вие политиците защо болниците са в това положение, питайте ги колко милиона дадоха за китайски маски, които не стават за нищо, питайте ги какво стана с поръчките за респиратори, защо се поръчва от ваксината, където е една родителка на гербоидка, а се отрича например руската - поради политически, а не поради медицински причини. Защо не питате политиците защо няма достатъчно болници и легла в момента? Защо не отговорите на въпроса колко хора умряха, защото не им са направени плановите операции и нямат достъп до здравеопазване, защото не са ковидясали? Защо не попитате колко хора умряха, защото нямат пари да се лекуват? Защо не попитате колко деца починаха, защото родителите им не могат да съберат пари за операции и лечение? Защо не отговорите колко болни умряха на прага на болниците и по коридорите им? Защо не отговорите какви са условията в онкоклиниките? Защо не отговорите колко време се чака и как се молят болните някой да им обърне внимание.

Помните ли болните в Пловдив, починали от задушаване на стълбите в болницата, подминавани от лекари и сестри от здравното заведение? Помните ли човекът, починал на стълбите на болницата, престоял с часове там!? Помните ли умрелите, защото са разкарвани с линейка, докато намерят болница, която да благоволи да ги приеме?! Ако вие имате забележки към нас, то и ние имаме. Уважаваме вашият труд, но вие уважавайте НАШИЯТ ЖИВОТ!

Защо не отговорите ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ПОСТОЯННО ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО СИ?

И моите уважения и респект към лекарите и сестрите, които помнят клетвата си, за които живота и здравето на хората са най-важни, и които не се примиряват с безумието, налагано ни от политици.

Аз искам нормализация на живота в страната. И вместо да плаща държавата 75 милиона лева помощи на колекторски фирми за събиране на бързи заеми, бих насочила тези пари към болниците за осигуряване на добро лечение и за по-добри условия. Въпрос на приоритети. А това е политика! Нищо лично!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари