Заливат ни с фалшив оцет, пробутват ни опасна киселина

0

“24 часа” сигнализира, че в сезона на зимнината магазините са пълни с фалшив оцет, а проверка на самосезиралата се Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) доказа, че това е истина.

И репортерската проверка в търговската верига, и държавните инспектори констатираха, че погазват закона и мамят потребителите производители като “ЕКО ЛАЙФ 09” от Ямбол, бургаската “НЕГ-ГРУП”, “ЕДИ ГРУП” от Варна и други.

Остава проверките в Пловдив и Пазарджик също да покажат как заблуждават купувачите и фирми като “РА-Пидакев” от Мало Конаре, “Мериленд-2013” ООД от Перущица, “Миракъл Краси Мейкър” ЕООД от Пазарджик и др.

Изводът е, че отново в сезона на туршиите българските производители лъжат народа, като пробутват опасната синтетична киселина с етикети уж за натурален оцет.

А тя трябва да се продава задължително с надпис “кисела подправка”, “синтетичен овкусител”, “кисел продукт” и др., но в никакъв случай като “оцет”.

Законът за виното и спиртните напитки от половин година разграничава натуралния винен оцет от подправката, за която се използва оцетна киселина Е260. Тя се прави от петролни източници или от карбониране на метанол чрез химична реакция и дестилация на дървесина и трябва да се продава не като оцет, а като т.нар. кисел продукт.
Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.

Отново ще припомним, че синтетичната оцетна киселина, обозначена на етикета с Е260,  е опасна за здравето и в повечето случаи са причина за разваляне на зимнината от домашни консерви. Нещо повече - оцетната киселина Е260 е токсична при високи концентрации и може да доведе до силни изгаряния на лигавицата.

Още първата проверка в Ямбол попада в десетката на измамите. Обектът на фирма “ЕКО ЛАЙФ 09” ЕООД е регистриран като “Винарска изба Бакаджик с оцетен цех”, но там не се извършва каквото и да е винопроизводство. Нещо повече - цехът нито е устроен, нито е оборудван за винарска изба, но изписан на етикета, внушава на потребителя, че се произвежда оцет чрез ферментация на вино. А всъщност съдържанието е разредена оцетна киселина Е260. “Хигиената в цеха е под всякакви норми, не отговарят на изискванията и пластмасовите бутилки с капачки, незащитени от отваряне, което крие риска за подмяна”, пише в констативния протокол на проверката. Забранени за продажба са намерените в склада над 4200 бутилки “Ябълков оцет” и “Оцет купажен”, като е наредено до 10 октомври да бъдат изтеглени от търговската мрежа всички произведени количества оцет. И да има останал по рафта такъв продукт, не го купувайте. Като крайна мярка има и заповед “Винарска изба Бакаджик с оцетен цех” да бъде спрян от експлоатация, а произведените количества да се унищожат. 
По магазините има и друг фалшив продуктът на ямболската фирма “ЕКО ЛАЙФ 09”. Това е изписаният на етикета “Оцет Купидон”, също продаван против закона, тъй като в състава на бутилка влиза оцетна киселина Е260, неизвестно количество винен оцет, оцветител Е163, консервант серен диоксид Е220.

Проверка в цеха на фирма “НЕГ-ГРУП” ООД в Бургас също уличава фирмата в незаконна производствена и търговска дейност, тъй като съдържанието на бутилирания “Оцет Кехлибар” (от него вече са продадени 14 300 бутилки) е “висококачествен оцет концентрат Е 260, омекотена вода, екстракт от червени гроздови зърна”. Разредената оцетна киселина 6% е доставена от “ВЕДА” ООД - Плевен, но за екстракта от червени гроздови зърна “НЕГ-ГРУП” няма документ за произход. Тоест едва ли в съдържанието има гроздов сок. А и фактът, че в състава има изкуствена киселина Е260, отнема правото да се изписва “Оцет Кехлибар”. “На външен вид продуктът “Оцет Кехлибар” представлява течност с наситен виненочервен цвят, което поражда съмнение за действителния му състав”, пише още в констативния протокол. И наистина сред документацията се открива касова бележка за покупка на винена боя. Тя съдържа оцветителите Е 122 и Е 133 с предупреждението: “Може да има неблагоприятни последици, внимание при децата”.

Опасните оцветители не са разрешени за влагане в храни от 2008 г.”, пише в доклада на БАБХ. Контролните органи са наредили на “НЕГ-ГРУП” ООД до 16 октомври да изтегли стоката си от магазините и да залепи нови коректни текстове, че става дума за кисел продукт или синтетичен овкусител.

И варненската “ЕДИ ГРУП” ЕООД не продава съгласно закона своите “Кисел продукт с аромат ЯБЪЛКА” и “Кисел продукт с аромат ВИНЕН” с търговската марка “Май Маркет”. Съдържанието им е 5% оцетна киселина Е260, оцветител Е 150 и ароматизанти. На етикетите обаче има картинки на ябълки и грозде, както и надписите “ЯБЪЛКА” и “ВИНЕН”, което заблуждава купувачите. Затова “ЕДИ ГРУП” също е трябвало до 10 октомври да прибере от магазините фалшификата си, който е забранен за продажба. Към 14 октомври са изтеглени общо 4 236,4 л кисел продукт. 
Дружеството “Венци Трейдинг” от добричкото с. Приморци също е заблуждавало с етикетите “Кисел продукт с аромат ЯБЪЛКОВ” и “Кисел продукт с аромат ВИНЕН”, в който дори е вложен забраненият от 2008 г. в ЕС оцветител Е163. Не купувайте и тази стока на “Венци Трейдинг” - тя също трябва да се изтегли от пазара.

“Производителите най-много подвеждат в наименования, като представят
 синтетичната оцетна киселина Е260 за натурален оцет от грозде или ябълки. Заблуждаващата информация на етикета чрез текстове и картинни изображения внушава на потребителя, че продуктът е получен чрез ферментация, което е чиста измама”, заключава изпълнителният директор на Българската асоциация по безопасност на храните проф. Пламен Моллов.

Проф. Панталей Денев, шеф на катедра “Органична химия”:

Туршията се скапва с кисела подправка

Киселите подправки, които се продават по магазините, имат по-слаб консервиращ ефект, отколкото оцета. Ако се използват за туршия, тя ще стане мека и ще се скапе. Ако се използват за туршия, тя ще стане мека и ще се скапе. Това твърди заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив и шеф на катедра “Органична химия” проф. Панталей Денев. Според него на етикета на подкиселяващите продукти е коректно да бъде посочено, че не са годни за консервиране.

“Само 6-процентната оцетно-кисела ферментация може да се нарече оцет”, уточнява проф. Денев. По думите му в евтините кисели подправки има молекула на лимонената киселина, а не на оцетната. Това е и причината да нямат трайно консервиращо действие.

“От моркови ракия не може да се направи”, дава пример зам.-ректорът на университета. Според него киселите подправки са подходящи за хора, които имат алергия към оцетната киселина.

В Пиринско с Е260 в  “Кондрион”

“24 часа” продължава да изважда на светло производители и търговци на фалшив оцет, произведен от опасната синтетична киселина Е260.

Такова е “Ябълков ОЦЕТ КОНДРИОН”, произведен от фирма “Кондрион 2012” ЕООД, регистрирана в Благоевград. Фабриката за консерви и оцет в петричкото село Долно Спанчево пробутва като оцет фалшификата, направен от изкуствената оцетна киселина Е260, аромат на ябълка, карамел Е150 и вода. Това е кисел продукт, а не оцет, който е натурален продукт, получен след ферментация на плодове. И “Кондрион” е лепнал на етикета си ябълка, за да заблуди купувачите, че продуктът е чист натурален ябълков продукт. А той е изкуствено менте, от което често туршията отива на боклука.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари