Закриват митница "Свиленград"

0
Решението идва само два дни след като в неделя бяха задържани 33-ма служители на "Капитан Андреево"
Решението идва само два дни след като в неделя бяха задържани 33-ма служители на "Капитан Андреево"

Правителството ще закрие митница "Свиленград".

Това предвиждат промени в правилника на агенция "Митници", публикувани изненадващо във вторник на сайта за обществени консултации. В мотивите за промяната в прав текст е посочено, че митницата се закрива заради корупцията, съобщава mediapool.bg.

Решението идва само два дни след като в неделя бяха задържани 33-ма служители на "Капитан Андреево" заради съмнения в получаването на подкупи.

Митническият пункт ще продължи да работи, но вероятно ще бъде прехвърлен към митница "Бургас".

Договорите на служителите ще трябва да се преподпишат, като не е ясно дали всички ще запазят постовете си.

Между специализираната акция и промяната в структурата на митниците вероятно има връзка, защото миналата седмица проектопромените в правилника на агенцията не съдържаха подобни текстове.

Старият проект е бил свален от сайта на Министерството на финансите във вторник следобед и на негово място е публикуван новият вариант със закриването на митницата.

"Предложението е свързано с необходимостта от оптимизиране работата на агенция "Митници" и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи корупционни практики. С посочената мярка човешките, финансови и материални ресурси ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация", е посочено в мотивите за закриване на митница "Свиленград".

За закриване на митницата се говореше и по време на първото правителство на Бойко Борисов, но до подобно решение не се стигна.

Информация за намерения за закриване на пункта се появи и непосредствено преди местните избори, но тогава от агенция "Митници" отрекоха. Хората на Ваньо Танов изрично обвързаха информацията с течащата предизборна кампания и обявиха, че нямат намерение да се включват в нея.

В крайна сметка изборите бяха спечелени от стария кмет на Свиленград Георги Манолов.

В митница "Свиленград" работят 330 души, като 133 от тях са служители на ГКПП "Капитан Андреево". В структурата на митницата има и две митнически бюра - Хасково и Кърджали.

Според източници от Свиленград пунктът вероятно ще се прехвърли към митница "Бургас". Възможно е бюрата да минат към друга митница.

След закриването на митницата и преминаването на служителите под административно ръководство на друго териториално звено всички договори трябва да се преподпишат. Такова разместване по принцип позволява чистка на служители.

След закриването на "Свиленград" митниците остават 9 - Аерогара София, Бургас, Варна, Лом, Пловдив, Свищов, Столична, Русе и Югозападна.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари