Захарта удря рекордните 3 лева за килограм

0
Отново скок на цените: Сиренето е най-скъпо в София
Отново скок на цените: Сиренето е най-скъпо в София

Цените на основните хранителни продукти продължават да растат

На фона на сериозното поскъпване и рекордната инфлация от началото на годината, за последните три седмици от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат ново увеличение с 10%.

Най-сериозен е ръстът при млечните продукти.

Цените на едро на кашкавала са най-високи в София, Пловдив, Враца и Кърджали - като достигат 21 лева за килограм. Сиренето отново е най-скъпо в София, като цената на едро е 16 лева за килограм. Следват Кърджали, Благоевград и Враца.

През октомври се отчита сериозно поскъпване при захарта, като в Пловдив достига до рекордните 3 лева за килограм на едро.

Сред месните продукти най-сериозно е поскъпването при каймата, като килограм на едро надхвърля 9 лева.

Стефи, която пазарува в супермаркета, казва, че на всичко има повишение.

"И зеленчуците, и млечните, и при месата има увеличение. Над 20 лв. е качественият кашкавал", сподели Стефи, цитирана от Bulgaria ON AIR.

"Увеличение има най-вече при яйцата, поскъпнали са с 50%", възмути се пенсионер пред медията.

Освен при сиренето и кашкавалът, съществено поскъпване има и при каймата, като на места цената на едро стига и дори прехвърля 9 лева за килограм. Още по-скъпи са трайните колбаси, чиято цена по тържищата е средно над 11 лева.

Голямо е и поскъпването при кренвиршите. Свинските вече са на цени от над 10 лева за килограм. Вдигането на цените до голяма степен се дължи на повишените производствени разходи.

"Инфлацията в енергийните суровини все още не се е успокоила напълно. Цените не са се върнали на предишните нива. Друг проблем е, че с войната в Украйна имаше увеличение на много суровини и много от техните цени още остават завишени", заяви икономистът Георги Вулджев.

Икономистите очакват успокоение на инфлацията най-рано през пролетта. Потребителите имат своето обяснение за поскъпването.

"Когато имаме стабилна политика в държава - ще има и по-стабилни отношения на пазара", каза столичанка.

Ръстът на инфлацията ще се забави, едва когато навлезем в рецесия, така че икономическите перспективи за следващата година също не са добри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари