Задръстване на Еверест погуби алпинисти

0
Загиналите само за седмица са 7 души
Загиналите само за седмица са 7 души Видео: CBS Evening News

Кадрите на подредените на опашка алпинисти в района на връх Еверест обиколиха света и накараха мнозина да помислят, че това е монтаж. Снимката обаче е реална, а заради задръстването има загинали.

Трима алпинисти загинаха на Еверест, съобщиха организаторите на експедициите. Така броят на загиналите на най-високия връх само през тази седмица достига 7 човека.

"Още двама индийски катерачи починаха на Еверест вчера", заяви Мира Ачаря, говорител на непалското министерство на туризма, а организаторите на експедициите потвърдиха трета смърт.

Капа Дас на 52 години е достигнал върха и е починал вчера следобед по време на слизането си. Друг индиец - 27-годишният Нихал Багуан, също е починът на връщане от върха. "Той бе в задръстването повече от 12 часа и бе изтощен. Шерпите го пренесоха до лагер 4, но той почина там", заяви Кешав Пудел.

Третата жертва е австрийски катерач, който е починал от северната страна на планината също по време на спускането си.

Вчера се оформи опашка от катерачи в близост до върха, след като около 300 алпинисти са се възползвали от ясното време в сряда, за да се опитат да изскачат върха от Китай и Непал. Екипите е трябвало да се наредят на опашка, за да стигнат върха, като по този начин са рискували да получат измръзване или височинна болест. В резултат на това забавяне вчера двама катерачи изгубиха живота си по пътя надолу.

Животът си загубиха 54-годишната Анджали Кулкарни от Индия и 55-годишният Доналд Кеш от САЩ. Кеш е колабирал, докато се е снимал на върха. Въпреки мерките и усилията взети от придружаващите го шерпи, той е починал при свалянето му от Еверест.

Кулкарни е починала от изтощение, след като е била принудена да чака часове заедно със съпруга си под върха, съобщават организаторите на нейната експедиция.

Някои алпинисти са чакали между 3 и 4 часа, за да покорят върха, което е довело до случаи на измръзване. Това не е първият такъв инцидент, казва местен шерп, който си спомня за подобни ситуации и през 2017 г.

За изкачването на Еверест няма квотни ограничения, което също допринася за подобни инциденти. Според неокончателни данни през 2018 г. на върха са стъпили 802 души - чужденци и местни водачи, а тази година се очаква броят им да е още по-голям

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари