Северен Централен регион е пред локдаун

4
В Северния централен район влизат пет области - Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра
В Северния централен район влизат пет области - Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра

След пет дни се очакват нови противоепидемични мерки в Северен Централен регион заради висока заетост на болничните легла за интензивно лечение

 Това показва карта на страната, публикувана на интернет страницата на Министерски съвет, предаде БТА. Интензивните легла в този регион са заети на 72.5 процента, като според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 регионът сега е в червена зона и попада в етап 3, указан в Плана.

При етап 4 Планът предвижда преустановяване на присъственото обучение в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа, като присъствен учебен процес може да се осъществява само за ученици от първи до четвърти клас след тестване, или да бъде преустановен за период не повече от една седмица. Целодневна организация на учебния ден може да се осъществява само за ученици от първи до четвърти клас без смесване на ученици от различни паралелки или да бъде преустановен за период не повече от една седмица, е посочено още в Плана. При анализ на определени критерии - процент на отсъствие на ученици поради заболяване; процент на отсъствие на персонал; седмична заболяемост при децата, както и при възрастни на 30-40 г., но ако в областта има достатъчно на брой свободни болнични легла за специализирано лечение на децата от определена община, в която заболяемостта е 2 пъти по-ниска от средната за областта, то за училищата от тази община ще се прилагат по-леки мерки след съгласуване с Министерство на здравеопазването.

Етап 4 от Плана предвижда функциониране само на търговски обекти за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори.

Въвеждането на мерки спрямо училища, обекти и дейности със значение за общественото здраве ще се въвеждат на общинско/областно или на национално ниво, в зависимост от степента на разпространение на COVID-19 и равномерността на неговия териториален обхват, е посочено още в Плана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    daskal
    До 2 - Ако изобщо излязат.
  • 11
    2
    Лежал в Медика
    Да се разследват всички болници в Русе за източване на Здравната Каса. Медика прибира хора от целия регион за да точат пари от пътеки. Ако хората не са били много болни при влизането, то след мъките в болницата излизат ходещи призраци.
  • -5
    1
    IVO
    Затваряйте.Всичко е болно.И в училищата са много и в градините и в яслите....в университета..всеки втори болен.Лоша ситуация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари