Задържате ли вратата отворена, когато след вас идват други хора?

0
8 интересни психологически факта, които ще ни изненадат
8 интересни психологически факта, които ще ни изненадат

Задържате ли вратата отворена, когато след вас има други хора?

А къде паркирате – на най-изолирания сектор от паркинга или в близост до други коли? Вероятно никога не сте си задавали тези въпроси, но подсъзнателно имате рутина на действието в определени ситуации. Сякаш ги правите инстинктивно. Всъщност това си има своето обяснение според психолозите.

Вижте 8 ситуации, в които действаме не особено логично на пръв поглед:

1. Намаляваме музиката, когато се намираме на непознато място

Професорът по психология в университета Джон Хопкинс Стивън Янтис разкри, че когато сме активирали усилено слуховите си рецептори, мозъкът ни не възприема на 100 % визуално какво се случва около нас. Това означава, че често трябва да оставим фоновия шум настрана, за да не пропуснем къде трябва да свием.

2. Жестикулираме, когато говорим

Професор Андрю Бас от университета Корнел е открил, че жестикулирането по време на разговор е част от еволюцията на хората.

3. Предпочитаме да паркираме близо до друга спряла кола, а не на отдалеченото празно кътче

Това човешко поведение се обяснява с факта, че ние често следваме тълпата и по тази логика, смятаме, че ако някой друг е тествал нещо, значи има някаква гаранция за качеството. По тази причина и в рекламите често чуваме, че някой продукт е препоръчан от 9 от 10 експерти.

4. Мъжете не използват писоари един до друг

Публичните тоалетни са предизвикателство за всеки човек. Но при мъжете няма врати и кабинки, а всички са едни до други. Личното пространство е важно за всеки човек, особено когато си върши интимните нужди. Ако наоколо има публика това може да доведе до стрес, дискомфорт и несвършена работа, затова и мъжете предпочитат да си свалят панталоните максимално далече едни от други. Това е вероятно и заради потенциалната опасност от завидна конкуренция относно достойнството им, на която визуално може да попаднат и това да атакува самочувствието им.

5. Не взимаме последното парче пица или поничка в кутията

Това е доста странно, имайки предвид че дефицитът на нещо обикновено подсилва желанието за притежанието му и това е доста силно използвано в рекламата като похват – продуктът винаги е лимитиран. И все пак… учени от университета Станфорд са направили проучване по темата и са установили, че служителите в големи компании никога не посягат към последното парче пица, поничка, дъвка, защото смятат, че нямат право на него.

6. Мъжете не питат за насоки

Според проучване на TrekAce едва 6% от мъжете признават, че са искали насоки за пътя от непознат, когато са се загубили. В същото изследване става ясно, че средностатистическият мъж изминава около 900 излишни мили в рамките на 50 години, именно защото отказва да бъде упътен от други хора.

7. Не купуваме най-скъпото, нито най-евтиното нещо

Рационално се опитваме да спестим пари от всяка покупка, но търсим и качество. Затова избираме да купим това, което е по средата. Ако цената е прекалено ниска, смятаме, че има някакъв проблем в самия продукт/услуга, а в случай че е прекалено висока – ни се струва надценена.

Маркетолози и рекламисти са съвсем наясно с този трик на ума и затова нерядко го използват в своя полза, поставяйки желаната за продажба стока между по-евтина и по-скъпа аналогична.

8. Обръщаме стъпалата си към хората, които харесваме

Не само позицията на тялото има значение по време на разговор, а и тази на стъпалата. Ако стъпалата на човека срещу вас не са насочени към вас, дори тялото му да е, това означава, че той не е заинтересуван от разговора, твърдят психолозите.

Източник: Tialoto.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари