Забравете джапанките! Опасни са!

0
Забравете за джапанките, сандалите са по-добрият и здравословен избор
Забравете за джапанките, сандалите са по-добрият и здравословен избор

Със затоплянето на времето става все по-трудно да не обуем верните съветници на лятото: джапанките. Но повечето ортопеди се ужасяват от тази идея. Според д-р Джаки Сутера от Американската ортопедична асоциация трябва да спрем да носим шляпащите летни обувки, защото общите помещения като спа центровете или плувните басейни крият рискове. Тя акцентира също, че летните чехли са предпоставка за плоскостъпие и други увреждания на ходилата, съобщава womansday, цитирани от Tialoto.bg.

Джапанките излагат краката ни на бактерии, вируси и гъбични инфекции

Всеки път, когато стъпалата ни се изцапат или намокрят (докато сме с чехли), те се покриват с неблагоприятни неща като стрептококи. Тази бактерия може да подразни кожата и в добрия случай да причини зачервявания. В най-лошия случай бактерията би могла да влезе в организма през рана или драскотина на крака. Ако тялото не може да се пребори с нея, може да се стигне дори до ампутация.

Една от опасните гъбични инфекции, които можем да пипнем, е позната като „Атлетско стъпало“. Инфекцията е изключително заразна и се разпространява при контакт с нещо заразено (повърхности или неща, до които заразеният се е докосвал). Когато посещавате басейни или спа комплекси, трябва да сте бдителни за хигиената, която поддържат. Не ви трябва да хващате гъбички.

Джапанките увреждат петите

Причината за това е, че петата докосва земята с много по-голяма сила, отколкото с обичайните обувки. А поради тънката подметка на джапанките при по-дълготрайно ходене с тях започва да се усеща дискомфорт, който по-късно прераства в болка. Съществува и още един проблем – петата не се притиска от никакви стени, каквито обувките имат. Така тя се „разлива“ заедно с останалата част от стъпалото.

Причиняват ужасни мехури

Когато едно тънко парче плат или тясна лента е единственото нещо, което държи обувката, прикрепена към крака ви, каишката системно се втрива в кожата на стъпалото. От това триене могат да се появят зачервявания, пришки и дори мехури и мазоли. По-страшното е, че когато един мехур се спука, ходилото остава открито за бактерии и инфекции.

Джапанките могат завинаги да увредят стъпалата

Когато си изберем неподходяща обувка, тя може не само да ни създава дискомфорт, но и да изкриви пръстите на краката. Диагнозата „халикс валгус“ се поставя на анормални изкривени палци в посока малките пръсти, но същото може да се случи и на останалите четири съседа на палеца.

Причината джапанките да увреждат стъпалото е, че опорно-двигателният апарат трябва да полага допълнително усилие, за да може самият чехъл да си седи на мястото без да изпада. За да се случи това, ние несъзнателно прибираме пръсти навътре, за да се създаде дъга, която да противостои на изпадането на джапанката. Според ортопедите трябва да заместим чехлите за плаж със сандали, които са добре хванати за глезена.

Джапанките изкривяват стойката на тялото

Чехлите са плоски почти колкото дървени дъски. Липсата на стелка, която да придържа надлъжния свод на стъпалото в естествената му форма, резонира в изправяне на стъпалото, познато като плоскостъпие (дюстабан). Освен дискомфорт, деформацията на стъпалата може да причини още по-неблагоприятни състояния във времето. Такива са дегенеративните ставни заболявания, болките в кръста и дори лумбалната дискова херния.

Опасността от токсични материали не е изключена

Преди няколко години в България попадна партида от опасни обувки и джапанки, които съдържаха отровния химикал диметилформамид. Веществото причинява агресивни кожни раздразнения, алергични реакции и увреждания на вътрешните органи, по думите на Асен Ненов, експерт от Българската национална асоциация на потребителите.

Забравете за джапанките, сандалите са по-добрият и здравословен избор.

Източник: Tialoto.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари