Забраняват хранителните добавки да се рекламират като лекарства

0
Заради масовите измами в интернет, новата наредба предвижда търговия с хранителни добавки от разстояние да се извършва само от производители или търговци, регистрирани по Закона за храните
Заради масовите измами в интернет, новата наредба предвижда търговия с хранителни добавки от разстояние да се извършва само от производители или търговци, регистрирани по Закона за храните

Забранява се хранителни добавки да се рекламират, че лекуват заболявания

Това предвижда нова Наредба за хранителните добавки, качена за обществено обсъждане.

Етикетът, представянето и рекламата не трябва да приписват на добавките свойства да предпазват, лекуват или излекуват болести при човека, нито да се позовават на такива свойства, е записано в нея. „Труд” многократно е разкривал именно за такива продукти, с които се заблуждават потребителите, че лекуват определени болести. Освен измама, използването им крие и рискове за здравето на хората.

В новата наредба вече са уточнени кои витамини и минерали могат да се ползват в добавките и разрешените количества от тях. Параметрите, заложени в досегашната Наредба №47, не отговарят на изискванията на ЕС, посочват от земеделското министерство, което е вносител на промените.

Уточнени са и веществата, които не могат да се влагат в добавките, освен квалифицираните като наркотични и тези, които не са храни. Добавки могат да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии.

Заради масовите измами в интернет, новата наредба предвижда търговия с хранителни добавки от разстояние да се извършва само от производители или търговци, регистрирани по Закона за храните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари