Юнкер се притеснява, че Румъния не знае какво означава да оглави Съвета на ЕС

0
Страната е добре подготвена, но не действа като единен фронт, изтъкна председателят на ЕК
Страната е добре подготвена, но не действа като единен фронт, изтъкна председателят на ЕК Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнения дали румънското правителство разбира какво значи да ръководи ЕС през следващите шест месеца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Румъния е "технически много добре подготвена" за шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари, каза Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг". "Но смятам, че правителството в Букурещ не разбира напълно какво значи да бъде председател на страните от ЕС", добави той.

"Предпазливото действие изисква желание да се вслушаш в другите и да оставиш собствените си тревоги настрана", каза Юнкер и добави, че се съмнява, че случаят е такъв.

Според него вътрешнополитическите кавги в Румъния са сигнал, че страната може да не изглежда като едно цяло на европейската сцена.

"У дома е необходим единен фронт, за да се насърчи единство в Европа по време на председателството на Съвета", смята той.

Има ли "паралелна държава" в Румъния

В интервю за телевизия Антена 3 лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня говори за "паралелната държава", която иска да контролира държавните институции, предаде БТА.

"Ще успеем да унищожим тази паралелна държава" - това изявление на Драгня извежда в заглавие вчера в. "Адевърул" и цитира още лидера на управляващата партия да казва, че "паралелната държава" не е ръководена от президента Клаус Йоханис, който е само "марионетка" и "бенефициент".

В интервюто Драгня заяви, че шефът на Службата за защита и охрана Лучиан Пахонту е най-важната фигура в "паралелната държава". Лидерът на управляващата партия се надява, че 2019-та ще бъде година на истината, през която "тази окултна система, която иска да контролира държавните институции, ще бъде унищожена", пишат румънските вестници. Според Драгня "паралелната държава" има две цели: да прави пари незаконно и да запази контрола върху всички държавни институции. Той заяви още, че въпросната структура "стои на колене" и "угодничи" на всяка чуждестранна единица, която може да има влияние. По думите му "паралелната държава" цели да блокира чрез съдебни присъди някои политически лидери, а също така подкрепя медии, които пускат димки и правят скандали.

В контекста на "паралелната държава" Ливиу Драгня споменава бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши и настоящия главен прокурор на Румъния Аугустин Лазар, за чието отстраняване настоява министърът на правосъдието Тудорел Тоадер. По думите на Драгня "злоупотребите в Националната дирекция за борба с корупцията сега са още по-големи".

Лидерът на СДП смята, че президентът Клаус Йоханис е само марионетка, използвана от "паралелната държава". Драгня нарича държавния глава "майстор на блокадите" и "инструмент". Според него единствената цел на Йоханис е да спечели още един президентски мандат и за целта се възползва от "паралелната държава".

Лидерът на управляващата партия казва още в интервюто, че министърът на правосъдието Тудорел Тоадер трябва да представи в правителството предложение за извънредно правителствено постановление за промяна на наказателните кодекси.

"Ценя достатъчно министъра на правосъдието, но идва момент, в който не трябва да има отсъствие на решение. Това са политически решения. Не може да блокираме страната и реформирането на системата", заяви Драгня пред телевизия Антена 3.

Конституционният съд на Румъния обяви голяма част от промените в наказателните кодекси за противоречащи на конституцията и ги върна за преразглеждане в парламента. Правителството се готви да прокара останалите членове от наказателните кодекси чрез извънредно правителствено постановление. Критици се опасяват, че кабинетът ще използва случая, за да прокара и предвиждания за амнистия и помилване за корупционни престъпления.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари